06.03.2022., Pula - Hrvatski Telekom Prva Liga, 26. kolo, NK Istra 1961 - HNK Hajduk. Photo: Srecko Niketic/PIXSELLSRECKO NIKETIC/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
gubitak balansa

Je li se Hajduk prekombinirao? Još je prerano za zaključke, ali prvi znaci su loši

Piše Bruno Bošnjak  /  07.03.2022., 09:28h
Kalinić je jedan od najboljih napadača lige, no Hajduk tek treba dokazati da mu je trebao.

Koncem prosinca problematizirano je dovođenje Nikole Kalinića. Novi, ambiciozni Hajduk privukao je mnoge bivše igrače i navijače koji su se vratili/doći ili imaju plan vratiti se/doći na Poljud. Postavljeno je pitanje - treba li Kalinić Hajduku, ne dovodeći u pitanje njegovu kvalitetu (uostalom, jučerašnjim trkom ispred doduše sporog Galilee potvrdio je da nije riječ o "umirovljeniku" te da fizički itekako može odgovoriti zahtjevima HNL-a) nego odnos troška, štete i koristi.

Valdasov Hajduk

Svi se treneri u određenoj mjeri prilagođavaju suparniku, s tim što jedni prvenstveno prave vlastiti plan igre pa prave sitnije prilagodbe suparniku, dok drugi imaju bazičnije osnovne planove igre, a veliku pažnju pridaju adaptaciji suparniku. Opredijeljenost za jedan od dva elementa obično znači da onaj drugi pati.

Valdas Dambrauskas nedvojbeno je u drugoj skupini. Odličan rezultatski niz plod je dobro iskorištene razlike u individualnoj kvaliteti i dobre prilagodbe suparnicima slične kvalitete. Od njegova dolaska nije pokazan kontinuitet sličnog načina igre nego se momčad od utakmice do utakmice transformirala shodno profilu suparnika. Livaja je bio jedini oslobođen obrane, a raspored karata iza njegovih leđa miješan je prema potrebi. Kombinacije s dva i tri vezna različitih profila, klasična krila/krilni napadači/kombinacija krilni napadač/krilo, promjene sustava, dublji blok/srednji blok/presing, prepunjavanje sredine/napadi preko bokova - različite opcije i kombinacije bile su na raspolaganju. Pritom nije građen ni izgrađen neki složeniji sustav igre u posjedu.

image

06.03.2022., Pula - Hrvatski Telekom Prva Liga, 26. kolo, NK Istra 1961 - HNK Hajduk. Nikola Kalinic Photo: Srecko Niketic/PIXSELL

SRECKO NIKETIC/PIXSELL - Pixsell

Dolaskom Kalinića Valdasov arsenal je bitno smanjen, a time i broj taktičkih varijanti koje su na raspolaganju. Kalinićev i Livajin trkački angažman u fazi obrane i presinga sputavaju Litvanca te se sada više mora prilagođavati limitima vlastite momčadi nego suparniku. Time je adaptibilnost momčadi značajno oslabljena, pogotovo u fazi presinga i pritiska na suparnika, a boljke u fazi izgradnje igre su ostale.

Mora opravdati Kalinića

Pred Litvancem je težak zadatak da osmisli i implementira model igre u kojemu će iskusni napadač biti upotrijebljen na korist, a ne na štetu momčadi, što je dojam u prvih par njegovih utakmica. Nema previše izbora jer novo pojačanje "mora" početi bar 60-70% utakmica u udarnih jedanaest.

Utjecaj na Livaju

Prvi je dojam i da Marko Livaja pati u ofenzivnom dijelu jer njegova uloga više nije toliko slobodna. Prostor koji bi prema instinktu i procjeni znao popuniti blizu suparničkog gola sada uvijek okupira Kalinić, a posebno dolazi do gužve kad je na terenu još jedan napadač/krilni napadač poput Mlakara. 

Livaja isporučuje golove, ali je djelovao opasnije kad je kao najistureniji igrač bio okružen s više radilica te su si uzajamno otvarali prostor utrčavanjima i izvlačenjima s pozicija.

U sljedećim utakmicama dobit ćemo odgovor na to može li litvanski trener riješiti dva navedena problema.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 22:41