StoryEditor
kompas

Zdenko Ćosić: Bez Herceg Bosne BiH je invalidna država

Piše desk  /  17.11.2021., 12:58h
Dopredsjednik HDZ-a BiH i predsjednik Vlade Županije Zapadnohercegovačke Zdenko Ćosić u emisiji Kompas RTV-a Herceg-Bosne je naglasio kako je bez Herceg Bosne BiH invalidna država.

"Herceg Bosna je nastala kada je središnja vlast u Sarajevu izgubila sve poluge vladanja i kada nisu mogli zaštititi nikoga i nisu mogli dati bilo kakvo jamstvo svojim građanima. Jednostavno nisu mogli kontrolirati ništa u državi“, kazao je Ćosić i objasnio kako su Bošnjaci osnovali patriotsku ligu kao vojno krilo vijeća nacionalnog spasa Muslimana – jednu nacionalnu paradržavicu s vojnim krilom, Srbi su osnovali svoju Republiku Srpsku pa tek onda Hrvati osnivaju Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu.

„Mi smo zadnji koji smo osnovali nacionalnu zajednicu. Danas se to zaboravlja, kao da je nekom samo onako palo na pamet idemo mi osnovati Herceg Bosnu. Kao što su Bošnjaci prihvatili BiH kada su sve druge opcije propale tako su i Hrvati osnovali HB“, objasnio je Ćosić.

Zapovjednik treće gardijske brigade Jastrebovi general Ilija Nakić je istaknuo kako je Hrvatsko vijeće obrane odigralo ključnu ulogu u najtežim vremenima u obrani ne samo hrvatskoga naroda nego i BiH.

„Znamo dobro što se dogodilo sa Škabrnjom, Vukovarom, zadarskim zaleđem… Hrvati središnje Bosne nisu mogli čekati i nisu htjeli biti prepušteni drugima da odlučuju o njihovoj sudbini. Organizirali su se u sklopu Hrvatske zajednice Herceg Bosne, a kasnije u sklopu Hrvatske Republike Herceg Bosne“, kazao je general Nakić i dodao kako su se blagovremeno organizirali i uvezali s Hercegovinom, Posavinom i Republikom Hrvatskom te se na taj način obranili.

Ćosić je istaknuo i kako treba tražiti kompromise. „Hrvati se nemaju čega više odreći osim svog identiteta i imena, a to neće učiniti. Jedino je rješenje akomodacijska politika, da se strane odreknu ekstremnih zahtjeva. S jedne strane ekstremno unitarističkih, a s druge su to disolucijski politički projekti. To se zove kompromis“, kazao je.

Ćosić je poručio i da dugotrajno stanje konflikata izaziva frustraciju. „Rađanje programa disolucije i separatizma događa se kao reakcija na unitaristički nacionalizam i ekstremizam.“

Naglasio je kako Izetbegović danas prijeti ratom jer je nervozan i nezadovoljan svojom pozicijom u pregovorima. „To je otvoreno i ne smije se zanemariti. Računa da će ušićariti koji politički bod. Amerikanci neće pasti na tu foru. Odnosno samo će dobiti još svjetliju sliku i bit će im još jasniji strahovi onih malobrojnijih“, objasnio je Ćosić.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 06:53