StoryEditor

Bruxelles: Ćosić, Kovačević i Đonlagić na zasjedanju Konferencije parlamentarnih odbora za poslove EU

Piše desk  /  25.03.2024., 11:22h

Predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za europske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Zdenko Ćosić, zamjenik predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva Dženan Đonlagić i član Zajedničkog povjerenstva Radovan Kovačević sudjeluju na 71. plenarnom zasjedanju Konferencije parlamentarnih odbora za poslove Europske unije (COSAC), koje je danas otvoreno u Europskom parlamentu u Bruxellesu.

Dvodnevno plenarno zasjedanje COSAC-a, tijela koje okuplja zastupnike povjerenstava za europske poslove parlamenata država članica Europske unije (EU), parlamenata država kandidata za članstvo u EU, te zastupnike Europskog parlamenta, započelo je obraćanjem predsjednice Zastupničkog doma Parlamenta Kraljevine Belgije Eliane Tillieux i senatora Senata Kraljevine Belgije Gaëtana Van Goidsenhovena.

Tijekom zasjedanja biće razmijenjeni stavovi i mišljenja o temama koje su u fokusu belgijskog predsjedavanja Vijećem EU. Prvog dana sudionici zasjedanja raspravljaju o Strateškoj agendi EU za razdoblje od 2024. do 2029. godine, kao i o Strateškom planu Vijeća EU za isto razdoblje u kojem su kao prioriteti istaknuti zaštite sloboda, izgradnja snažne ekonomske baze, te klimatski neutralne, pravične i socijalno odgovorne Europe. Najavljena je i rasprava o rodnoj politici i zastupljenosti žena i muškaraca u parlamentima.

Jedna od sesija drugog dana plenarnog zasjedanja COSAC-a u Briselu biće posvećena demokraciji i vladavini prava u Europi. U okviru ove sesije pitanje vladavine prava bit će razmotreno i u kontekstu procesa proširenja EU.

Razgovarat će se i o otvorenoj strateškoj autonomiji EU, koja ima za cilj jamčiti  sposobnost EU da djeluje samostalno u oblastima od strateške važnosti, posebno u kriznim situacijama, priopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH. 

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 23:13