StoryEditor
rat izraela i hamasa

Washington danas traži od Vijeća sigurnosti da podrži hitan prekid vatre u Gazi

Piše fena  /  22.03.2024., 09:10h

Sjedinjene Države u petak će zatražiti od Vijeća sigurnosti UN-a da podrži rezoluciju koja poziva na hitan prekid vatre u Gazi i sporazum Izraela i Hamasa o taocima, povećavajući pritisak na svog saveznika Izrael da dopusti dolazak još humanitarne pomoći i bolju zaštitu civila.

Nate Evans, glasnogovornik američke misije pri Ujedinjenim nacijama, izjavio je u četvrtak da je rezolucija rezultat "brojnih rundi konsultacija" s članicama Vijeća sigurnosti koje broji 15 mjesta.

Rezolucija označava dalje pooštravanje stava Washingtona prema Izraelu. Ranije u petomjesečnom ratu, Sjedinjene Države bile su nesklone govoriti o prekidu vatre i stavile su veto na mjere koje su uključivale pozive na hitno primirje.

U nacrtu rezolucije, u čiji je uvid došao Reuters, navodi se da bi "trenutni i kontinuirani prekid vatre" u trajanju od otprilike šest tjedana zaštitio civile i omogućio isporuku humanitarne pomoći.

Tekst podržava razgovore o primirju vatre koje su dogovorili SAD, Egipat i Katar, i naglašava podršku korištenju perioda primirja za intenziviranje napora u potrazi za "trajnim mirom".

Izraelska ambasada u Washingtonu nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar.

Za usvajanje rezolucije u Vijeću sigurnosti potrebno je najmanje devet glasova za i bez veta Sjedinjenih Država, Francuske, Britanije, Rusije ili Kine.

Američki državni tajnik Antony Blinken izjavio je kako vjeruje da bi razgovori u Kataru, koji su fokusirani na šestotjedno primirje i oslobađanje 40 izraelskih talaca i stotine zatočenih Palestinaca, ipak mogli dovesti do dogovora.

Glavna prepreka je to što Hamas tvrdi da će osloboditi taoce samo u okviru sporazuma koji bi okončao rat, dok Izrael kaže da će razgovarati samo o privremenoj pauzi.

SAD su željele da se svaka podrška Vijeća sigurnosti za prekid vatre poveže s oslobađanjem talaca koje Hamas drži u Gazi. Hamas je napao Izrael 7. listopada, ubijajući 1.200 ljudi i uzeo je 253 taoca, sudeći po izraelskim podacima.

U izraelskskoj ofenzivi ubijeno je skoro 32.000 Palestinaca, priopćile su zdravstvene službe Gaze.

Rezolucija također ima za cilj da dovede do povećanja humanitarne pomoći u Gazi, gdje se pogoršava teška glad.

Tijekom rata, Washington je uložio veto na tri nacrta rezolucija, od kojih bi dvije zahtijevale hitan prekid vatre. Nedavno su SAD opravdale svoj veto, tvrdeći da bi takva akcija vijeća mogla ugroziti pregovore o prekidu vatre.

SAD tradicionalno štite Izrael u UN-u, ali su i dva puta bile suzdržane, dopuštajući Vijeću da usvoji rezolucije o povećanju pomoći i pozove na produžene pauze u borbama.

Dnevnik.ba

25. travanj 2024 08:28