StoryEditor

Turska odbijena, muslimanski svijet ne želi slati svoju vojsku u Gazu

Piše desk  /  24.04.2024., 15:10h

Usred rata Izraela protiv terorista Hamasa u Gazi, napori Turske da predloži sigurnosne aranžmane koji uključuju raspoređivanje zajedničkih snaga naišli su na otpor muslimanskih, arapskih zemalja.

 

Prema izvještajima izraelskih medija, Turska je tijekom prva dva mjeseca rata protiv terorista Hamasa u više navrata pokušavala orkestrirati plan za raspoređivanje zajedničkih snaga u Gazi neposredno nakon rata.

Prema tom planu, Turska i arapske zemlje formirale bi zajedničke vojne snage koje bi nakon rata bile raspoređene u Gazi.

Turska je ponudila da ovaj plan predstavi Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelu, ali su arapske zemlje, uključujući Egipat, odbile tu mogućnost.

Arapske zemlje također su odbile raspoređivanje vlastitih trupa u Gazi.

K tomu, Egipat i druge muslimanske zemlje ne žele imati ništa ni s potencijalnim izbjeglicama iz Gaze budući da ogromna većina stanovništa podržava barbarske postupke terorista Hamasa.

Nedavni događaji, uključujući zastale pregovore o taocima i česte sastanke na visokoj razini između turskih dužnosnika i terorista Hamasa, pokazuju pokušaje Turske da ojača svoj utjecaj među radikalnim džihadistima na Bliskom Istoku.

Dnevnik.lba

29. travanj 2024 16:49