Čelnik Fataha Mahmoud Abbas, predsjednik Turske Erdogan i čelnik Hamasa Ismail Haniyeh na sastanku iz srpnja ove godineTWITTER -
StoryEditor
novi poredak

Što stoji iza dobrih odnosa Erdogana i lidera Hamasa?

Piše desk  /  23.04.2024., 19:28h

Članisa NATO-a Turska smatra se utočištem za vođe militantne islamističke terorističke organizacije Hamas. Sada je turski predsjednik Erdogan ponovo ugostio lidera Hamasa Ismaila Haniju, piše DW.

Recep Tayyip Erdogan se prošle subote ponovo sastao s liderom Hamasa Ismailom Hanijom. Predsjednik Turske pozvao je Palestince da očuvaju jedinstvo i izjasnio se za prekid vatre u Gazi. Kako prenosi turska televizija TRT, sastanak je održan u Istanbulu.

Članica NATO-a Turska godinama održava kontakte s militantnim islamističkim Palestincima. Prema konzervativnom američkom istraživačkom centru Fondacija za obranu demokracija (FDD), Hamas dobiva ne samo političku već i financijsku i materijalnu podršku Turske.

 

"Grupa otpora" protiv "terorističke države"

Hamas kontrolira Pojas Gaze i tamošnje administrativne strukture od 2007. godine. Oko 40 zemalja klasificira militantne islamiste kao terorističku organizaciju. Osim Izraela, među njima su i zemlje članice EU-a, SAD-a te većina članica NATO-a - ali ne i Turska.

Predsjednik Erdogan osudio je teroristički napad velikih razmjera na Izrael 7. listopada, u kojem su teroristi Hamasa ubili oko 1200 i oteli 240 ljudi. Istovremeno, on je palestinsku organizaciju opisao i kao "grupu otpora". S druge strane, Erdogan je Izrael, koji je saveznik NATO-a, više puta nazvao "terorističkom državom".

Lideri Hamasa s turskim pasošima

Politički kontakti Hamasa i Turske trenutno su posebno intenzivni: nekoliko dana prije sastanka s Erdoganom, Hanija se već sastao s turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom na razgovorima u Kataru. Odnosi s turskom vladajućom strankom AKP traju više od deset godina. Početkom 2012. godine Erdogan, tadašnji premijer Turske, pozvao je Haniju u Tursku. Lider Hamasa se pojavio kao premijer na posljednjim izborima za Zakonodavno vijeće Palestinskih autonomnih teritorija 2006. godine.

Turska se sada smatra sigurnim mjestom boravka i utočištem za lidere Hamasa. Posljednjih godina Turska je dala tursko državljanstvo Haniji i drugim komandantima Hamasa. To se odnosi i na Hanijinog bivšeg zamjenika Saleha al-Arurija, koji je ubijen u napadu navodno izraelske bespilotne letjelice u Libanonu početkom ove godine.

 

Financijska pomoć iz Turske

Postoje i brojni dokazi da Turska igra važnu ulogu u financiranju Hamasa. Prema različitim istraživanjima, ova organizacija ima račune u turskim bankama preko kojih, između ostalog, stižu i donacije pristalica iz zemalja EU palestinskim islamistima.

Prema izvještajima turskih medija, turska vlada pod Erdoganom također je dala oko 300 milijuna dolara militantnim islamistima u Pojasu Gaze 2012. godine. Za prikupljanje donacija za Hamas sumnjiče se i turske nevladine organizacije.

Nekoliko kompanija sa sjedištem u Turskoj pripisuje se Hamasu i sankcionirane su od američkog Ministarstva financija zbog podrške terorizmu. Isto važi i za Džihad Jagmur, predstavnika Hamasa u Turskoj, za kojeg se navodi da je prikupljao novac u Turskoj.

Okružni sud u SAD-u utvrdio je da je Jagmur financirao teroristički napad Hamasa na Zapadnoj obali u kojem su ubijena dva Izraelca s američkim državljanstvom 2015. godine. Ubrzo nakon terorističkog napada 7. listopada 2023. Ministarstvo financija SAD-a je dodalo još četvero osumnjičenih pristalica Hamasa koji žive u Turskoj na svoju listu sankcija.

 

Erdoganovi planovi s Hamasom

Turski predsjednik Erdogan već neko vrijeme pokušava posredovati između neprijateljskih političkih tabora Palestinaca: između islamističkog Hamasa i sekularnog Fataha, na čelu s Mahmudom Abbasom, koji kontrolira palestinska područja na okupiranoj Zapadnoj obali.

Turski novinar u egzilu Fehim Tastekin objasnio je u intervjuu za Drugu njemačku televiziju ZDF da je Erdogan želio Hamas učiniti umjerenim kako bi ga mogao dovesti za isti stol s Fatahom i tako učiniti međunarodno prihvatljivim. "Ako Turska uspije transformirati Hamas, to bi značilo i da će se Hamas distancirati od Irana“, rekao je Tastekin. Erdoganov cilj bi mogao biti smanjenje utjecaja Irana u regiji i šire te jačanje utjecaja Turske, smatra Tastekin.

Dnevnik.ba

03. svibanj 2024 22:29