StoryEditor
reakcija

Izraelski predsjednik: Američka sveučilišta "kontaminirana" antisemitizmom

Piše hina  /  02.05.2024., 21:15h

Izraelski predsjednik Isaac Herzog podržao je u četvrtak židovske zajednice u svijetu zbog „dramatičnog povratka antisemitizma” i „zastrašivanja” koje židovski studenti trpe na američkim sveučilištima čiji polaznici prosvjeduju protiv rata u Gazi.

Herzog se u poruci usredotočio na prosvjede na sveučilištima poput njujorške Columbije i University of California u Los Angelesu. Tamo su izbili nasilni sukobi između proizraelskih i propalestinskih demonstranata, zbog čega je djelovala policija koja je raščistila improvizirane kampove onih koji prozivaju na prekid izraelske ofenzive.

Na prosvjedima je bilo incidenata s antisemitskim i zapaljujućim porukama, zbog čega se dio židovskih studenata osjeća nesigurno. Usprkos tome, podršku palestinskom narodu izrazio je i dio židovskih studenata.

„Poručujem vam: narod Izraela je uz vas”, priopćio je Herzog. „Čujemo vas. Vidimo sramotno neprijateljstvo i prijetnje”, nastavio je.

Herzog u priopćenju piše kako su „ugledne akademske institucije, mjesta povijesti, kulture i obrazovanja, kontaminirane mržnjom i antisemitizmom” zbog „arogancije i gluposti, potaknutih moralnom propašću i dezinformacijama”.

„S užasom pratimo kako se zločini 7. listopada protiv Izraela opravdavaju i slave”, rekao je Herzog. “Dok pokličima pozivaju na intifadu i genocid, mi ćemo raditi da oslobodimo naše taoce koje drži Hamas i boriti se za građanske slobode i naše pravo da vjerujemo i pripadamo, za pravo da živimo ponosno, mirno i sigurno, kao Židovi, kao Izraelci, bilo gdje”, istaknuo je izraelski predsjednik.

Dnevnik.ba

13. svibanj 2024 16:30