StoryEditor
zastupnički dom PSBIH

Ustavnopravna komisija odbila bošnjački prijedlog tehničkih izmjena Izbornog zakona BiH

Piše desk  /  26.04.2022., 15:01h
Danas nije održana sjednica Doma naroda BiH na kojoj je planirana rasprava o HDZ-ovom prijedlogu izbornog zakona. Također, ni Zastupnički dom sutra neće raspravljati o tehničkim izmjenama istog zakona jer je prijedlog pao na Ustavnopravnoj komisiji.

Naime, Zastupnički dom državnog parlamenta je sutra trebao raspravljati i glasovati o usvajanju izmjena izbornog zakona koji se odnose na integritet izbora, odnosno o tehničkim aspektima koji podrazumijevaju uvođenje skenera te bolju kontrolu izbornog procesa.

HDZ i SNSD usvajanje tog dijela izmjena izbornog zakona uvjetuju usvajanjem cjelokupnog paketa. 

Ustavnopravna komisija danas je zasjedala i potvrdila usuglašenost predloženog zakona s Ustavom BiH i pravnim sustavom BiH. Međutim nije bilo dovoljno podrške da se podrže principi ovog prijedloga zakona, što znači da se ni tehničke izmjene izbornog zakona sutra neće razmatrati.

Ustavnopravna komisija ima devet članova (SDA 2, SNSD 2, HDZ 2, SDP 1, SDS 1 i DF 1). Na današnjoj sjednici protiv principa ovog zakona bili su SNSD i HDZ, a za su bili SDA i DF (4:3). Na sjednicu nisu došli predstavnici SDP-a Nermin Nikšić i SDS-a Dragan Mektić. Da su došli na sjednicu, shodno ranije iskazanim stavovima stranke, prijedlog bi dobio podršku Ustavnopravne komisije.

Ovako je cijeli proces usporen te je sada pitanje koliko će nova procedura potrajati da bi spomenuti prijedlog stigao na glasovanje u Zastupnički dom. 

Dnevnik.ba

20. svibanj 2024 06:23