StoryEditor
Lider NiP-a

Konaković: Izmjene Izbornog zakona su pitanje ustavne reforme

Piše desk  /  13.05.2024., 22:51h

Medijima se nakon sastanka koalicije na državnom nivou obratio lider NiP-a Elmedin Konaković koji je kazao da je sastanak bio neproduktivan.

Razgovarano je o proračunu i Planu rasta u vezi projekta EU i to je povodom današnjeg sastanka.

"Na sastanku je svako od sudionika delegirao teme. Dodik jeste počeo priču o rezoluciji o Srebrenici, automatski smo to prekinuli, o tome nema razgovora ni pregovora niti me zanima što on o tome misli", naglasio je Konaković.

Istaknuo je da su stavovi po tom pitanju dijametralno različiti i da je na Dodiku da odluči kako će se postaviti nakon što rezolucija o genocidu u Srebrenici bude usvojena, prenosi Klix.

Rekao je da mu je žao što se nisu dogovorili oko stvari koje su trebale biti normalne te ne shvaća zašto se pitanje proračuna BiH veže za neke druge teme.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona kazao je da je za stranke Trojke to pitanje ustavne reforme.

Stava je da političari iz RS-a povezuju proračun s drugim političkim pitanjima.

"Prva od prilika koju treba iskoristiti je Plan rasta, milijarda eura nije nešto što će popraviti od jutra život u BiH, ali je jedna mala injekcija koja bi treba pomoći našem gospodarstvu", kaže Konaković i navodi da bi to samo nerazumni ljudi odbili.

Naredni sastanak očekuje za sedam do deset dana.

"Kad god neko sazove mi se nećemo prestati sastati. Mučni su sastanci, ja dolazim s knedlom u grlu i kamenom u stomaku", rekao je.

Napomenuo je da je bitno usvojiti proračun do šestog mjeseca, ali i da je protivnik blokada.

"Ne mislim da blokade ikome donose išta dobro. Pitanje stranih sudaca je za nas elementarnog pitanje, zaštita Ustavnog suda i OHR-a je nešto od čega nismo odustali", zaključio je Konaković.

Dnevnik.ba

22. srpanj 2024 22:59