StoryEditor
sastanak u sarajevu

Čović: Nije bilo nijednog razloga da na zadnjoj sjednici ne bude i Izborni zakon i Zakon o sudovima

Piše desk  /  13.05.2024., 22:30h

Predsjednik HDZ Dragan Čović rekao je nakon večerašnjeg sastanka državne koalicije rekao je da je s partnerima u Federaciji većinu stvari dogovorio i da se nada da će ubrzo imati suca Ustavnog suda.

"Naš jedini zadatak je pregovarački proces koji smo prividno otvorili pokušati stvarno otvoriti. To je naša obveza. Proračun smo davno dogovorili ali ima određenih uvjeta koje smo također mi usuglasili između sebe. U suštini smo sve političke odluke donijeli oko toga", rekao je Čović, prenosi Klix.

Smatra da proračun moraju usvojiti zbog sredstava kojima hoćemo pristupiti iz Europske unije.

"Nema nijedne prepreke da proces pristupa EU dinamiziramo. Prošlog tjedna smo imali razgovore sa predsjednicom Europske komisije u vezi europskih izbora za europski parlament. Trebat će vremena nakon toga da se profunkcionira. Mi do tada ne smijemo stajati. Trebamo bar jednom u sedam dana prebirati različite teme. Mi danas u Vijeću ministara možemo raditi normalno, izuzev par zakona koji su skinuti sa sjednice.

Nije bilo nijednog razloga da na zadnjoj sjednici ne bude i Izborni zakon i Zakon o sudovima", rekao je Čović.

Istaknuo je da državni Dom naroda ne funkcionira i kazao da će pokušati s kolegama iz Doma naroda i Kolegija pokušati zakazati sjednicu da dinamiziraju proces.

"Jer ne možemo biti taoci jedne odluke, zadnji put SDA. Sjednice se moraju sazivati. nemamo prava tražiti od visokog predstavnika da nešto nameće. To ja osobno tražim. sami trebamo donositi odluke", kazao je Čović.

Naglasio je kako misli da su većinu stvari u Federaciji BiH lagano priveli kraju.

"Pa do tog da ćemo imati sudca Ustavnog suda nadati se za nekoliko dana. Dogovaramo se, to trebamo prenijeti i na nivo Vijeća ministara", kazao je Čović.

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 03:50