StoryEditor
Sjevernokrimski kanal

Uništavanje brane Kahovka je ostavilo okupirani Krim bez pitke vode

Piše desk  /  11.06.2023., 10:17h

U najnovnijem izvještaju britanskog ministarstva obrane sa ukrajinskog ratišta navodi se da je urušavanje brane Nova Kahovka gotovo sigurno poremetilo primarni izvor (Sjevernokrimski kanal - NCC) pitke vode na okupiranom Krimu.

"NCC crpi vodu iz rezervoara Kahovka, iz ulaza koji je viši od dna rezervoara. Nivo vode u akumulaciji je vjerovatno pao ispod nivoa dotoka do 09. lipnja 2023. i voda će uskoro prestati teći na Krim. Ovo će smanjiti dostupnost slatke vode u južnoj Hersonskoj oblasti i sjevernom Krimu", smatraju Britanci.

Ruske vlasti će vjerovatno zadovoljiti trenutne potrebe stanovništva za vodom koristeći rezervoare, normiranje vode, bušenje novih bunara i isporuku flaširane vode iz Rusije.

Sličnog su stava i predstavnici ukrajinske vojske. Nacionalni centar otpora ukrajinske vojske izvjestio je 10. lipnja da ruskim dužnosnicima na Krimu nedostaje jasan plan za rješavanje pitanja opskrbe slatkom vodom za stanovnike Krima. Dodaju da je šef okupiranog Krima Sergej Aksjonov, kojeg je postavila Moskva, dobio instrukcije da umanji značaj kritične situacije.

Kao rezultat toga, okupacijska administracija na Krimu pokušava izbjeći široko izvještavanje o uništenju brane i njenom utjecaju na vodoopskrbu kroz Sjevernokrimski kanal kako bi spriječila paniku među stanovnicima, piše Kyiv Independent.

"Istovremeno, zajednice na ruskoj i ukrajinskoj strani poplavljenog Dnjepra suočavaju se sa sanitarnom krizom s ograničenim pristupom sigurnoj vodi i povećanim rizikom od bolesti koje se prenose vodom", tvrde iz britanskog ministarstva odbrane.

Brana Kahovka, najjužnija brana preko rijeke Dnjepar, uništena je 6. lipnja, što je omogućilo da više od 18 kvadratnih kilometara vode odjednom prođe nizvodno, poplavivši gradove i stvorivši humanitarne, nuklearne, ekološke, ekonomske i druge prijetnje u Ukrajini.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 00:42