StoryEditor
rat u ukrajini

Žestok napad Ukrajine na Krim: Pogođen brod ruske Crnomorske flote

Piše desk  /  05.03.2024., 10:20h

Patrolni brod ruske Crnomorske flote Sergej Kotov pogođen je i uništen tijekom noćnog napada koji je organizirala ukrajinska vojno-obavještajna agencija (HUR), objavila je agencija jutros, prenosi Kyiv Independent. Vijesti o napadu na ruski brod stižu nakon noćnih eksplozija na okupiranom poluotoku, usred kojih je zatvoren Krimski most.

Nekoliko ukrajinskih medija izvijestilo je ranije da su rusko plovilo pogodili ukrajinski mornarički dronovi.

Prema ukrajinskoj vojnoj obavještajnoj službi, brod je pretrpio štetu na krmi te lijevom i desnom boku. Sergej Kotov navodno je bio lociran u blizini Krimskog tjesnaca kada su ga napali pomorski dronovi domaće proizvodnje Magura V5.

"Cijena potopljenog broda je oko 65 milijuna dolara", napisala je ukrajinska agencija. Andrii Jusov, glasnogovornik vojne obavještajne službe, rekao je za Radio Slobodna Europa da se sudbina posade broda rasvjetljava. "Ima poginulih i ranjenih, ali postoji mogućnost da se dio posade uspio evakuirati", istaknuo je. Rusko ministarstvo obrane nije komentiralo napad.

Sergej Kotov je navodno već bio pogođen mornaričkim bespilotnim dronovima kada i drugi patrolni brod, Vasilij Bjkov, u rujnu 2023. Rusko Ministarstvo obrane tvrdilo je da su plovila uspjela odbiti napad.

Dana 14. veljače ruski desantni brod Cezar Kunikov potopljen je u Crnom moru nakon što su ga napali ukrajinski mornarički dronovi. Sada je samo pet desantnih brodova ostalo u službi ruske Crnomorske flote od prethodnih ukupno 13, rekao je glasnogovornik ukrajinske mornarice Dmitro Pletenčuk.

Ukrajina je u više navrata nanijela žestoke udare ruskoj crnomorskoj floti od početka rata, uključujući potapanje krstarice Moskva u travnju 2022. i razorni raketni napad na sjedište flote na okupiranom Krimu u kojem je navodno ubijeno više od 30 časnika.

Krimski most bio zatvoren osam sati

Do napada je došlo u blizini Krimskog mosta. Most je, kako piše ruska Pravda, bio zatvoren osam sati. Razlog zatvaranja mosta se ne navodi.

Savjetnik u ukrajinskom MUP-u Anton Geraščenko objavio je snimku koja navodno prikazuje udar na ruski brod. Na snimci se vidi velika eksplozija u daljini, a nastala je s nekog od susjednih brodova.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 08:12