StoryEditor

Rusi se dokopali snimki razgovora njemačkih generala, Medvedev: "Oni su nam opet najveći neprijatelji"

Piše desk  /  03.03.2024., 14:32h

Ruski državni medij Russia Today objavio je snimke koje su procurile, a na kojima se čuje kako su dužnosnici njemačke vojske razgovarali o isporuci snažnih krstarećih projektila Taurus Ukrajini.

Berlin je do sada oklijevao snabdjeti Kijev moćnim projektilima, a zbog tog pitanja nastali su i razdori koji razdvajaju vladinu koaliciju u zemlji. U kontroverznoj audiosnimci koju je objavila glavna urednica Russia Today Margarita Simonyan.

Naime, dužnosnici njemačkih oružanih snaga, Bundeswehra, raspravljaju o tome kako bi zračne snage mogle pružiti tehničku potporu za isporuku projektila Taurus nakon hipotetske političke odluke njemačkog kancelara Olafa Scholza.

Njemački medij Der Spiegel citirao je glasnogovornika njemačkog ministra obrane Borisa Pistoriusa koji je rekao da je vojna protuobavještajna služba započela istragu kako bi otkrila "jesu li interne komunikacije unutar zračnih snaga" mogle biti presretnute, piše Politico.

‘Naši povijesni protivnici...‘

Tijekom snimljenog razgovora, vojni dužnosnici također su razgovarali o mogućim ciljevima uključujući Kerčki most koji povezuje Rusiju i okupirani Krim, prema izvješćima.

Ruska propaganda brzo je kritizirala Njemačku zbog snimke, a bivši ruski predsjednik i premijer Dmitrij Medvedev lažno je tvrdio da su njemački generali razgovarali o planovima za napad na ruske ciljeve na Krimu.

Na snimci se samo vidi kako njemački vojni dužnosnici raspravljaju o scenarijima u kojima bi Ukrajina mogla koristiti krstareće rakete Taurus ako bi ih Njemačka isporučila. "Naši povijesni protivnici, Nijemci, ponovno su se pretvorili u naše najveće neprijatelje", tvitao je Medvedev.

Dnevnik.ba

13. svibanj 2024 23:59