StoryEditor
promjena temperature

U Jadranu se pojavila najotrovnija riba: Otrov sto puta jači od cijanida

Piše desk  /  12.07.2022., 14:33h

Ova riba prvi je put viđena kod otoka Jakljana kod Dubrovnika još 2012. godine.

U Jadranskom moru zbog temperaturnih promjena svaki tjedan se pojavi neka nova vrsta, pa je prije nekoliko mjeseci ribar kod otočića Košara kod Pašmana ulovio otrovnicu, srebrenoprugastu napuhaču (Lagocephalus sceleratus).

U zemljama Europske unije zabranjena je njegova konzumacija, no u Japanu je to gastronomska delicija poznata kao fugu, koja se zbog smrtonosnog otrova priprema po posebnom postupku.

Vjeruje se da je ovaj termostabilni otrov nekoliko stotina puta jači od cijanida.

O kakvoj se ribi radi, pitali su novinari N1 Hrvatska Jakova Dulčića, voditelja laboratorija za ihtiologiju i obalni ribolov na Institutu za oceanografiju i ribarstvo Split.

"Raširena je u Indijskom oceanu, zapadnom Pacifiku i Crvenom moru. Riječ je o lesepsijskoj selici, što znači da je u Sredozemlje stigla iz Crvenog mora preko Sueskog kanala. Riječ je o izrazito invazivnoj vrsti koja se u potpunosti udomaćila njegove populacije u Sredozemlju (osobito u njegovom istočnom dijelu), objašnjava Jakov Dulčić.

Dodao je kako je ova riba prvi put viđena kod otoka Jakljana kod Dubrovnika još 2012. godine. Zatim je pronađen duž albanske, crnogorske i hrvatske obale.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 08:51