StoryEditor

U Trstu se zaledilo more - fenomen koji nije viđen 25 godina

Piše desk  /  01.02.2024., 08:51h

Svi koji su u Trstu jučer rano ujutro bili budni mogli su svjedočiti prizorima kakvi nisu viđeni 25 godina. Iznad razine mora formiran je tanak sloj leda.

Morski rezervat Miramar u Trstu zabilježio je fenomen koji u Trstu nije viđen 25 godina, zaleđeno more. To je nešto što su češće doživljavale generacije iz vremena kada su zime bile hladnije, ali mlađe generacije gotovo više nisu upoznate s ovom pojavom. Tanki sloj leda pojavio iznad razine mora šireg područja Tršćanskog zaljeva, piše Primorski dnevnik, a prenosi N1.

Slična pojava, u nešto širim razmjerima, dogodila se prije 25 godina, 25. siječnja 1999. U to vrijeme tršćanski su kraj zahvatile niske temperature koje su dosezale svega nekoliko stupnjeva iznad nule.

Prema riječima Darka Bradassija, ovim područjem trenutno lebdi čvrsta anticiklona s jako toplim visinskim zrakom. Radiosonda iz Rivolta je tako odredila nultu izotermu (točku smrzavanja vode) na visini od oko 2936 metara u ponoć. Zbog toga je atmosfera vrlo stabilna i postoji izražen temperaturni preokret pa su temperature neposredno iznad tla nekoliko stupnjeva niže nego na visini od nekoliko metara.

Meteorološki opservatorij regionalne ekološke agencije Arpa izmjerio je u srijedu ujutro 3.4 stupnjeva Celzijevih na pristaništu u Trstu. "Zbog izražene stabilnosti atmosfere i odsustva značajnih vjetrova, vrlo je vjerojatno da su temperature u najnižim prizemnim slojevima bile nekoliko stupnjeva niže nego na visini od oko dva metra, gdje su postavljeni službeni termometri", objasnio je Bradassi.

Prema njegovim riječima, važnu ulogu igrao je tanji sloj magle koji se već nekoliko dana zadržavao nad morem i zaustavljao sunčeve zrake, povećavajući koncentraciju slatke vode u tankom gornjem sloju mora, kao i veoma mirno more.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 11:21