StoryEditor
kod otoka raba

Dramatično spašavanje 38 stranih turista na olujnom moru u Hrvatskoj

Piše desk  /  26.09.2023., 10:44h

Vatrogasci Lopar izvijestili su da su spasili 38 putnika s turističkog broda koji se nasukao na hrid Vela Sika kod Lopara na otoku Rabu.

“Brod je prevozio američke i belgijske turiste. Dojavu da se brod nasukao dobili smo u 9.36. Kontaktirala nas je Lučka kapetanija jer mi imamo vatrogasno plovilo. Bila je jaka bura i uvjeti za prilaz tome brodu bili su gotovo nemogući. U 10.36 donijeli smo odluku da ćemo isploviti, pošto na brodu ima 38 putnika. Zbog velikih valova bilo je iznimno teško, a kako je brod nasukan na hridi, bilo je dosta plitko i morali smo paziti i da se sami ne nasukamo”, ispričao je za Morski HR u ponedjeljak zapovjednik DVD-a Lopar, Stanislav Franelić.

“U 13.00 smo svih 38 putnika prebacili u Lopar i smjestili u vatrogasni dom Lopar. Tamo smo im organizirali okrjepu i organiziran im je smještaj u hotelu. U 14.54 dobili smo dojavu da je došlo do prodora mora u nasukani brod. Sad smo terenu, evo sad traje ispumpavanje i upravo je došao jedan remorker iz Rijeke i hoće li ga tegliti, nemam tu informaciju. Ronioci će ga provjeriti u kakvom je stanju, jer je nagnut na jednu stranu. Uskoro ćemo znati više informacija, no na brodu su naše vatrogasne pumpe, u slučaju da dođe do većeg prodora mora”, dodao je.

Vatrogasci su se u utorak oglasili na svojem Facebook profilu i izvijestili da je intervencija završena.

“Nakon cjelodnevne intervencije rezime je 38 spašenih putnika, jedan spašen i otegljen brod. Sudjelovalo je 10 vatrogasaca s četiri vozila i jednom brodicom. Nažalost, jedan vatrogasac je lakše ozlijeđen. Vatrogasci su odradili lavovski posao po orkanskoj buri i velikim valovima”, napisali su uz snimke intervencije.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 08:52