StoryEditor
nedavno uhićen

SDA JURIŠNIK Poznati detalji optužnice protiv Mulahusića: Prijetio novinarima, političarima...

Piše Desk  /  07.09.2021., 14:00h
U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište o određivanje pritvora Jasminu Mulahusiću. Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i tereti se za kaznena djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti.

U Sudu Bosne i Hercegovine održano je ročište o određivanje pritvora Jasminu Mulahusiću. Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i tereti se za kaznena djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora  i netrpeljivosti.

Pritvor je između ostalog, predložen zbog opasnosti od bijega osumnjičenog, koji posjeduje državljanstvo druge države. Mulahusić Jasmina, rođenog 1976. godine u Luksemburgu, državljanina BiH i Luksemburga, prenosi BHRT.

Navedenog osumnjičenog lišili su slobode policijski djelatnici Granične policije BiH.

Obrana je tražila mjere zabrane umjesto pritvora. Smatraju da je ovo slučaj za parnični postupak i klevetu, a ne za kaznenu odgovornost. Ispred Suda BiH bili su prisutni članovi Mulahusićeve obitelji.

Detalji prijetnji: Prijetio novinarima, političarima, osobama iz javnog sektora…

Prijedlog pritvora za osumnjičenog, koji se dovodi u vezu s terorističkim aktivnostima, upućen je iz razloga opisanih u članku 132. stavak 1. točke a), b) i c), odnosno zbog opasnosti od bijega, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili sudionike, kao i ponoviti kazneno djelo ili dovršiti započeto.

Osumnjičeni je pod istragom Tužiteljstva BiH i tereti se da je u duljem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini, te izrađivao i plasirao  različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u Bosni i Hercegovini.

Kreirao je više paralelnih profila/korisničkih računa na društvenoj mreži Facebook, stoji u optužnici.

Pozivao je svoje sljedbenike na Facebooku da kazne neistomišljenike. Oni su u komentarima pozivali na silovanje, javno bičevanje, ubojstva i protjerivanja većeg broja osoba iz javnog sektora, novinarstva, politike, a među kojima su navedena imena poput Ervina Mušinovića, bivšeg novinara portala Klix, Senada Hadžifejzovića s FACE TV, direktorice JKP Rad Sarajevo, još nekih internetskih portala, Dragana Stevanovića, poslanika SDP-a, Elmedina Konakovića predsjednika Naroda i pravda, Aljoša Čampare iz Federalnog MUP-a, Nejra Latić/Hulusić-filmski redatelj na BHRT-u i javna osoba.

Reagirala je obitelj Mulahusića na jučerašnje priopćenje iz Tužiteljstva BiH

Danas je reagovala i obitelj Mulahusića. Oni su putem emaila poslali priopćenje u kojem demantiraju ono što je Tužiteljstvo BiH poslalo medijima.

“Prema prikupljenim podacima, navedeni osumnjičeni je bio u fokusu interesa sigurnosnih službi stranih zemalja, i dovodi se u vezu s osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Qaida i drugim terorističkim organizacijama”, stoji u priopćenju od jučer.

Donosimo dio reakcije njegove obitelji koji se odnosi na priopćenje od jučer:

“Mi, obitelj Jasmina Mulahusića, oštro odbacujemo tvrdnje o njegovoj povezanosti za terorizmom. Šokirani smo stavovima Tužiteljstva Bosne i Hercegovine da se Jasmin Mulahusić „dovodi u vezu s osobama bliskim terorističkoj organizaciji Al Kaida i drugim terorističkim organizacijama“.

Koliko je ovo Tužiteljstvo BiH, točnije glavna tužiteljica i njoj bliski tužioci, počelo provoditi samovolju kršeći osnove prava i sistema rada pravosuđa, pokazuje upravo njihovo priopćenje. Tužiteljstvo, dakle, inkriminira Jasmina Mulahusića za slučaj u kojem je prije više od deset godina pravomoćno dokazano da nije bio ni na koji način povezan s terorizmom. Iz ove institucije etiketiraju osobu za slučaj u kojem je sudski dokazana njegova nevinost.

Ako Tadić i Čavka oslobađajuće presude pretvaraju u krivicu, onda se građani BiH, ali i međunarodna zajednica trebaju zapitati koga to imamo u pravosuđu na najistaknutijim pozicijama. Jasmin Mulahusić nije nikada kažnjavan, njegov izvadak iz knjige o nekažnjavanju je sasvim čist, što se da provjeriti.”

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 17:03