StoryEditor
oporba ljuta

SDA bijesna na predstavnike Bošnjaka u vlasti, usvajanje izbornog zakona nazvali "kapitulacijom"

Piše fena  /  18.04.2024., 15:58h

Stranka demokratske akcije (SDA) tvrdi da su posljednjim odlaskom na sastanak u Istočno Sarajevo i pristankom na zahtjeve koji se odnose na izmjene Izbornog zakona BiH, stranke "Trojke" ponovo kapitulirale pred koalicionim partnerima.

- Ujedno su pružile ruku spasa Miloradu Dodiku koji je ovih dana ušao u najdirektnije antidejtonske i protuzakonite radnje intenzivirajući prijetnje secesijom i negirajući genocid u Srebrenici - naveli su iz SDA.

Podsjećaju da je odlukom visokog predstavnika od 26. ožujka 2024. godine predviđeno da Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH stupa na snagu na privremenoj osnovi, sve dok ga Parlamentarna skupština BiH ne usvoji u istom obliku ili dok ga ne usvoji uz izmjene i dopune.

- Pristanak stranaka ‘Trojke‘ da zaobiđu ovu odluku i da krenu u usvajanje izbornog zakona bez prethodnog usvajanja izmjena koje je donio visoki predstavnik, zapravo je podrška Miloradu Dodiku u napadima na OHR i rušenju Dejtonskog mirovnog sporazuma - poručuju iz SDA.

Kako navode, "takav odnos Trojke već ranije je najavio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić tvrdnjom da ne postoji ‘sredstvo prinude za provedbu zakona na prostoru entiteta RS‘".

- Licemjerna je Nikšićeva izjava da se on, kao federalni premijer ‘protivi nametanju odluka‘, iako je postao premijer upravo nametanjem odluka visokog predstavnika i suspenzijom Ustava FBiH na štetu bošnjačkog naroda. Netočne su i tvrdnje da se usvajanjem Izbornog zakona BiH deblokira europski put, s obzirom da to uopće nije uvjet za početak pregovora s Europskom unijom niti za usvajanje pregovaračkog okvira, već se isključivo radi o namjeri ‘Trojke‘ da ispunjavajući želje Milorada Dodika i Dragana Čovića sačuvaju vlastite pozicije - navodi se u priopćenju SDA.

Dnevnik.ba

20. svibanj 2024 07:13