StoryEditor

Profesori iz škole u kojoj se dogodila tučnjava poslali pismo javnosti

Piše desk  /  24.12.2023., 13:28h

Zaposlenici Strojarske tehničke škole iz Zagreba, koja je posljednjih dana u fokusu javnosti zbog tučnjave između profesora i učenika, uputili su javnosti pismo u kojem navode kako "neki neimenovani izvori ne daju pravu sliku" o njihovoj školi.

Profesor (61) se fizički sukobio s učenikom nakon što ga je ovaj, kako tvrde i on i dio učenika, isprovocirao, a snimka tučnjave dospjela je u javnost. Profesor je nakon toga završio i u istražnom zatvoru zbog opasnosti od ponavljanja djela, no ubrzo je pušten nakon pritiska javnosti. Škola je nakon incidenta pokrenula postupak otkaza profesoru. 

Mnogo reakcija u javnosti izazvale su i izjave resornog ministra Radovana Fucsha, koji je javno širio tračeve da je profesor u školi bio pijan premda za to nema dokaza ni nikakve službene potvrde. 

Nitko od učenika zasad neće snositi nikakve posljedice. Naime, ravnateljica škole Bosiljka Galenić poručila je da će se eventualne "odgojne mjere učenicima razmotriti" naknadno. Za razliku od otkazivanja ugovora o radu profesoru koje je pokrenuto odmah. 

U medijima se pisalo da su profesora neki od učenika nazivali četničkim vojvodom, premda je branio zemlju u Domovinskom ratu, i da su mu spominjali preminulu suprugu. 

Pismo profesora

Evo što o svemu kažu profesori iz škole u kojoj se dogodio incident. Njihovo pismo prenosimo u cijelosti. 

"U vidu nedavnih događaja u Strojarskoj tehničkoj školi Frana Bošnjakovića, našoj školi, mi zaposlenici imamo potrebu reći neke stvari i našu stranu priče.

Većina radi više od 5 godina, a neki i duže od 10 godina. Rad u školi je naš poziv, a našom školom se ponosimo i s veseljem dolazimo svaki dan na posao! U prijateljskoj i opuštenoj atmosferi radimo svaki dan, međusobno se uvažavamo i surađujemo i zadovoljni ulazimo u razrede. Kolektiv, zajedno s ravnateljicom, je homogen, međusobno se uvažavamo i surađujemo, stoga smo začuđeni i tužni zbog ovih neimenovanih izvori koji ne daju pravu sliku o našoj školi, učenicima i zaposlenicima, nego stvaraju jednu nepotpunu i ružnu sliku. Škola je mala i svi smo kao obitelj, to će potvrditi većina roditelja kao i sadašnji i bivši učenici.

Škola je iznjedrila uspješne učenike koji nas rado posjećuju i kao već odrasli ljudi, kako bi pozdravili svoje bivše razrednike i profesore.

Uključeni smo u Erasmus projekte, naša je škola bila škola partner u Regionalnom centru kompetentnosti Faust - strojarstvo. Učenici sa svojim projektima sudjeluju na raznim izložbama inovacija i postižu zavidne uspjehe! Samo ove godine pod mentorstvom nastavnice elektrotehničke grupe predmeta Vesne Zbodulje i još jednog nastavnika strojarske grupe predmeta, osvojili smo dva zlata i dva srebra na Međunarodnom sajmu inovacija INOVA u rujnu, te broncu, zlato i srebro na izložbi inovacija Arca u listopadu. Nekoliko učenika u pratnji profesora Mrakovčića i Špoljarića išli su u Hallein - posjet tvrtki EMCO GmbH. Profesor Franjo Baotić i profesorica Vesna Zbodulja vodili su učenike u tvornicu Končar kako bi učenici stekli praktična znanja. U školi se svake godine kao i ove provodi Večer matematike koje vode naše nastavnice matematike. Ovo su sve postignuća samo iz ove školske godine, što znači posljednja 4 mjeseca!

Svake godine sudjelujemo u sajmovima inovacija i potičemo učenike na praktične projekte, kojima se oni rado odazivaju, sudjelujemo i na natjecanjima iz područja strojarstva i informatike.

Profesor Titan učenike je vodio u firmu Viessmann kako bi upoznali tehnologiju proizvodnje toplinske energije i Institut graditeljstva kako bi učenici upoznali protokole ispitivanja metalnih materijala.

Učenici se vode u na Dane otvorenih vrata FSB-a, FER-a i PMF-a budući da isti uspješno upisuju fakultete nakon završetka škole.

Dakle, ponosni smo na pozitivno ozračje koje vlada u školi, ponosni smo na naše učenike, ponosni što nam se još dugo poslije završetka škole javljaju i radosno nam govore o svojim uspjesima u životu. Nastavnici i zaposlenici se druže, odnos s ravnateljicom je vrlo korektan i možemo zaključiti kako je ova škola ugodno mjesto za rad.

 

U potpisu po abecednom redu:

Bandalović Dražen

Ljiljana Ceraj - Hušidić

Marina Ferić Jašarević

Grdović Robert

Jukić Tatjana

Kaucki Josipa

Kolar Monika

Molnar Ivana

Moštak Valentina

Paradžiković Antonio

Priselac Davorin

Reljić Dražen

Špoljarić Pavle

Titan Slavko

Zbodulja Vesna

Zelenčić Suzana", stoji u pismu.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 21:49