StoryEditor
eu

Poljski farmeri gađali jajima ured Europske komisije

Piše fena  /  15.02.2024., 19:04h

Poljski farmeri u četvrtak su zapalili baklje i petarde i gađali su ured Europske komisije jajima u zapadnom gradu Vroclavu, javila je državna novinska agencija PAP, a organizatori su pokušali da brzo prekinu protest.

Poljoprivrednici širom Europe prosvjeduju protiv ograničenja koja im postavljaju mjere EU u borbi protiv klimatskih promjena, kao i zbog povećanja troškova i, kako kažu, nelojalne konkurencije iz inostranstva, posebno Ukrajine.

- Prosvjed je počeo u 10.00 sati, ili oko 10.10 i 10.15 nakon čega su ga razbili organizatori, tražili su da se ljudi raziđu - kazala je Monika Dubec, glasnogovornica gradske vijećnice Vroclava.

Prema riječima organizatora, na prosvjedima je bilo oko 1.000 prosvjednika s 500 traktora i drugih poljoprivrednih vozila, navodi ona.

Na snimcima privatne televizije TVN24 vide se prosvjednici kako marširaju ulicama noseći poljske zastave, transparente i, u nekim slučajevima, baklje. Farmeri su se okupili ispred sjedišta regionalne vlade gdje su zapalili veliku lomaču, a dim se dizao u zrak.

Usprkos zahtjevu organizatora da se raziđu, snimci su pokazali da mnogi nisu tako postupili.

Poljski farmeri planiraju potpunu blokadu svih graničnih prijelaza s Ukrajinom i veliki prosvjed u glavnom gradu Varšavi 20. veljače, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 01:38