StoryEditor
prijestolica eu

Belgijski poljoprivrednici ponovno blokirali Bruxelles, bale sijena bacali po ulicama

Piše desk  /  26.03.2024., 11:18h

Belgijski poljoprivrednici po treci put su blokirali svoj glavni grad. Oko 300 traktora iz cijele zemlje okupilo se u Bruxellesu na poziv više sindikata i udruženja poljoprivrednika, kako bi još jednom ukazali na svoj težak položaj.

Belgijski, ali i europski farmeri, traže dodatnu pomoć kako bi se izborili s krizom u industriji – prije svega ukidanje predugih i kompliciranih administrativnih procedura, bune se zbog Zakona o obnovi prirode i traže da se smanji obavezni postotak njiva predviđenih za pošumljavanje, pravednu ispaltu i ukidanje trgovinskih sporazuma koje kažu da su nefer jer ugrožavaju europsku poljoproivredu.

Oni su u Bruxelles stigli tijekom noći između ponedjeljka i utorka i uputili se ka glavnim lokacijama – Trgu Luksemburg ispred Europskog parlamenta i ulici De la Lua u kojoj se nalaze Europska komisija i Europsko vijeće. Donijeli su bale sa slamom koje su pobacali po ulici, upalili su logorske vatre iz kojih kulja gust dim, čuju se udari petarde, vatromet, sirene, muzika….

Svi putevi i tuneli koji vode ka Europskoj komisiji i centru Bruxellesa iz tog kraja grada su zatvoreni za promet, dok je javni prevoz u tom dijelu grada tijekom prosvjeda obustavljen ili preusmjeren.

Europski fameri već su prosvjedovali u Bruxellesu 1. i 26. veljače i izborili brojne olakšice za industriju, od vraćanja subvencija za dizel gorivo do smanjenja površina neophodnih za pošumljavanje. Na tim prosvjedima došlo je i do nasilja i oštećenja javne imovine, pa je više ljudi završilo pred sudom za prekršaje. Nekolicina će morati da se odazive na poziv suca u kaznenom postupku zbog napada na policiju.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 16:21