StoryEditor
Donald Tusk

Poljski premijer: "Nastupila je nova era rata. Živimo u najkritičnijem vremenu od kraja Drugog svjetskog rata"

Piše desk  /  29.03.2024., 11:31h

Poljski premijer Donald Tusk rekao je da svijet mora prihvatiti činjenicu da je nastupila nova era rata, opisujući to kao najkritičniji trenutak od kraja Drugog svjetskog rata.

- Živimo u najkritičnijem vremenu od kraja Drugog svjetskog rata. Naredne dvije godine će odlučiti o svemu - rekao je Tusk u intervjuu za pet europskih listova, uključujući poljsku Gazetu Wyborcza, koja je objavljena u petak.

Poručio je da "ne želi nikoga da plaši, ali rat više nije stvar prošlosti".

- Stvarno je i zapravo počelo je prije više od dvije godine. Ono što trenutno najviše uznemiruje je činjenica da je moguć doslovno svaki scenarij - rekao je Tusk.

Smatra da se moramo psihički pripremiti za dolazak nove ere.

- Naš glavni zadatak treba da bude da zaštitimo Ukrajinu od ruske invazije i održimo Ukrajinu kao neovisnu i cjelovitu državu. Danas je njena (Ukrajina) situacija mnogo teža nego prije godinu dana, ali i mnogo bolja nego na početku rata - pojasnio je Tusk.

Mišljenja je da je potreban snažan savez sa SAD-om.

- I istovremeno moramo biti nezavisni i samodovoljni u smislu obrane. Naš zadatak je njegovati transatlantske veze, bez obzira na to tko će biti američki predsjednik - rekao je Tusk. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 13:54