StoryEditor
"govorim u ime SAD-a"

Palmer odgovorio na kritike sarajevskih medija da je pristran: Angelina i ja nismo došli ni sa kakvim projektom

Piše Desk  /  29.11.2021., 12:42h
U zgradi Delegacije Europske unije u Sarajevu jutros od 7:00 traju razgovori diplomata o izbornim reformama. O tome je američki izaslanik Matthew Palmer govorio u kratkoj izjavi za medije.

Palmer je odgovorio na pitanje sarajevskih novinara o tome da li su on i Angelina Eichhorst na neki način pristrani u posredovanju dogovora političkih stranaka.

"Ja predstavljam SAD i kada se obraćam javnosti, govorim u ime politike SAD-a. Angelina i ja nismo tu s nekim određenim planom ili projektom. Mi samo želimo pomoći političkim strankama da dođe do dogovora kako bi se došlo do poboljšanja funkcioniranja institucija i da bismo pomogli BiH na njenom putu naprijed", rekao je on, prenosi Klix.ba.

Razgovarali sa Šehićem i Bakalarom

Inače, u zgradi Delegacije Europske unije u Sarajevu na razgovorima su bili šef Delegacije Johann Sattler, američki veleposlanik Eric Nelson, američki izaslanik zadužen za Izborni zakon Matthew Palmer, visoki predstavnik Christian Schmidt, a potom i predstavnica EU Angelina Eichhorst.

Palmer je rekao da su on i drugi partneri BiH iz EU i SAD-a danas tu kako bi podržali nastojanje postizanja dogovora o ustavnoj i izbornoj reformi naglašavajući važnost tih promjena.

Oni su razgovarali s Vehidom Šehićem iz koalicije Pod lupom i predsjednikom SIP BiH Željkom Bakalarom.

"Prvi sastanak koji smo imali je fokusiran na integritet izbornog procesa, važnosti praćenja preporuka. Esencijalno je da izborni proces uspije u Parlamentu i da izbori u BiH budu korektni, fer i transparentni. Važno je da građani budu sigurni da njihov glas znači i da se vrati povjerenje u izborni proces, da građani ponovo počnu vjerovati da se njihov glas čuje i da je bitan", rekao je on.

Prije obraćanja Palmera, obratili su se i Šehić i Bakalar, koji su rekli da su diplomate upozorili da izborne reforme moraju biti završene čim prije da bi sve bilo spremno za opće izbore sljedeće godine, a poručili su i kako oni još uvijek nemaju nikakav papir na stolu.

Dnevnik.ba

24. siječanj 2022 20:51