StoryEditor
PREDSJEDNIK HDZ-a 1990

VIDEO Cvitanović: Južna interkonekcija strateški interes bh. Hrvata, nema hrvatskog jedinstva, najveći problem samovolja HDZ-a

Piše Desk  /  09.04.2024., 17:57h

Mi nismo bili zadnjih godinu dana na sjednicama HNS-a, time pokazujemo nezadovoljstvo radom, ali ne odustajemo od nacionalnih politika. Ne može me ništa natjerati da sam protiv promjene Izbornog zakona, kaže Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 i izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH

Predsjednik HDZ-a 1990 i izaslanik  u Domu naroda Parlamenta FBiH Ilija Cvitanović gostovao je u današnjem izdanju Klix Studija s Emelom Burdžović. Cvitanović je govorio o položaju Hrvata, političkoj krizi u zemlji. 

Na početku je kazao da je realno reći da se država nalazi u krizi i da institucije funkcioniraju"na pola". Podsjetio je da se sjednice u Federalnom parlamentu prekidaju i da se ne zna kada će biti naredna.

"Ovo se dalo i očekivati nakon otvaranja pregovora s EU", stava je.

Iako kaže da trenutnu krizu ocjenjuje najozbiljnijom do sada, siguran je da predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik neće ići, kako prijeti, do kraja. Istaknuo je da "do kraja", odnosno secesije, ne može ići Dodik niti bilo tko drugi.

Komentirao je i navode da bi Dodikovi postupci mogli dovesti do njegovog političkog kraja.

"Mislim da politička kriza može doći do usijanja, ali i da je teško prognozirati je li ovo politički kraj Dodika", rekao je.

"Čovićev prijedlog nije uvod u treći entitet" 

Pozdravio je odluku visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona, iako smatra da je otišao preširoko.

"Uradio je ono što je rekao da će uraditi i ostavio dovoljno vremena ključnim političkim akterima da se dogovore o izmjenama", rekao je Cvitanović.

Nužnost reakcije Schmidta vidi kao neuspjeh Dragana Čovića (HDZ) koji je svojim glasačima obećao da će doći do izmjena Izbornog zakona.

Ipak, ne dijeli mišljenje s Amerikancima koji su kazali da je Čovićev prijedlog uvod u treći entitet.

Kazao je i da je uvjeren da će pozicija i utjecaj HDZ-a slabiti, što će se vidjeti na predstojećim, ali i lokalnim izborima.

"Hrvatima najvažniji Izborni zakon" 

Rekao je da je među Hrvatima, kao glasačkim tijelom, najvažnije pitanje Izborni zakon i nelegitimno predstavljanje člana Predsjedništva.

Upitan zbog čega ga iritira član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda Željko Komšić odgovara:

"Mene iritira političkim odnosom i podcjenjivanjem Hrvata."

Na pitanje što je točno iritantno kod Komšića kaže da je to činjenica da nije došao niti u jednu općinu gdje su Hrvati većina.

Da je došao, navodi, vidio bi da nema podršku Hrvata.

Govoreći o mogućnostima da HDZ dobije snažnu opoziciju kaže da se trenutno vode razgovori pet – šest političkih aktera koji imaju značajan legitimitet te će u narednim danima odrediti pravac djelovanja.

Rekao je i da Draganu Čoviću nije mjesto na crnoj listi.

"Ne mislim da mu je mjesto tamo u ovom trenutku. Mislim da treba neke politike korigirati, ali nisam ja taj koji će mu suditi, niti kome drugom", rekao je Cvitanović.

Smatra da se svaki pojedinac mora uvažiti te da ne mogu biti drugačiji pristupi prije i poslije izbora.

"Ja bih i sad pristao na sve da promijenimo Izborni zakon i da promijenimo mogućnost da nam netko drugi bira hrvatskog člana predsjedništva", ističe.

"Južna interkonekcija strateški interes bh. Hrvata i Hrvatske"

Kaže i da za otvaranje pregovora s EU najveće zasluge imaju stranke Trojke.

"Mislim da je Trojka nadmudrila Čovića i Dodika. Otvaranje pregovora je strateški bitno za BiH. Trojka je bila spremna igrati na sve", kaže Cvitanović.

Rekao je i da je uspostavljanje Južne interkonekcije strateški interes hrvatskog naroda BiH i Hrvatske.

"Partneri su Amerika, Hrvatska i EU. Imamo tri različita prijedloga u ovom trenutku na razini FBiH i mislim da je rješenje da u tom poduzeću bude spriječena dominacija bilo koga i da nitko nikoga ne može ucjenjivati", mišljenja je.

Govoreći o predstojećim izborima u Hrvatskoj navodi da je HDZ 1990 odlučio da nema svoju listu.

"Očekujem da svi zastupnici u Hrvatskom saboru prepoznaju Hrvate u BiH kao strateški interes, da socijalnu politiku usmjere prema pomoći natalitetu, da to ne bude selektivno i politički", istakao je. 

"Ne postoji hrvatsko jedinstvo u BiH"

Sljedećeg tjedna će donijeti odluku o tome koga podržavaju - Andreja Plenkovića ili Zorana Milanovića.

Dodaje i da je siguran da Milanović nije zlonamjeran i da je prijatelj BiH, iako to nekad kaže na grub način.

U ovom trenutku ne postoji hrvatsko jedinstvo u BiH.

"Mi nismo bili zadnjih godinu dana na sjednicama HNS-a, time pokazujemo nezadovoljstvo radom, ali ne odustajemo od nacionalnih politika. Ne može me ništa natjerati da sam protiv promjene Izbornog zakona", kaže i dodaje da će na tim pitanjima surađivati sa svima.

Najveći problem je, objašnjava, samovolja HDZ-a i želja za monopolom. 

Ostatak intervjua na videu: 

Dnevnik.ba

30. travanj 2024 01:24