StoryEditor
ekonomski forum

Dodik: Skrenuo sam pozornost Eichhorst da američki veleposlanik Murphy upravlja bošnjačkom političkom strukturom

Piše desk  /  13.04.2024., 17:27h

Skrenuo sam pozornost Angelini Eichhorst, direktorici za zapadni Balkan pri Europskoj službi za vanjske poslove, da američki veleposlanik u BiH Michael Murphy upravlja bošnjačkom političkom strukturom, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji u Grčkoj sudjeluje na 9. Delfi ekonomskom forumu.

- Murphy je običan špekulant i licemjer. Ubrzo odlazi iz BiH i on to zna. Nadamo se da onaj koji dođe neće biti ni sličan Murphy - istaknuo je Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je istakao da je Eichhorst priopćio i da je ugrožen status pregovarača BiH zbog djelovanja Christiana Schmidta.

- Ako se ne riješi to pitanje ulazimo u period eskalacije. Dodatno stvar komplicira i rezolucija o Srebrenici, koja je otišla u New York bez suglasnosti Predsjedništva BiH. Oni žele da od Srebrenice naprave mit. U približno ujednačenom broju žrtava samo jedna strana ima pravo da oplakuje svoje žrtve - rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da su tu priču pokrenuli Bošnjaci, unilateralno, a veleposlanik pri UN je to uradio ilegalno i to je zabrinjavajuće.

- Mi ne možemo pristati na tu priču i smatramo da u BiH mnoge stvari neće biti iste - naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je naglasio da, ako ne budu ukinuta Schmidtova nametanja, Republika Srpska će ući u donošenje izbornog zakona.

- Organizirat ćemo i niz manifestacija kako bismo rekli da život u BiH s Bošnjacima apsolutno nema nikakvog smisla. Tamo su tenzije koje troše vrijeme i njima i nama - rekao je Dodik.

Dodik je istakao da se u Grčkoj okupio veliki broj ljudi, predsjednika država, premijera.

- Sinoć sam prisustvovao i panelu koji je imao temu perspektive Balkana, vezane za europske integracije - dodao je Dodik.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 10:54