StoryEditor
advent

Mladi i djeca u Župi Presvetog Srca Isusova u Brčkom izradili vijence povodom adventa

Piše fena  /  04.12.2023., 16:20h

Mladi i djeca u Župi Presvetog Srca Isusova u Brčko distriktu BiH izradili su, povodom obilježavanja adventa ili došašća, vijence koje su nakon svete mise prodavali po simboličnim cijenama župljanima.

- Razmišljamo kroz ovo vrijeme došašća o svome osobnom životnom putu i susretu s Bogom, preispitujemo svoje propuste i težimo ka tome što u svome životu možemo učiniti kao dobro dijelo - kazao je velečasni Damir Ivanović, dekan brčanskog Dekanata.

On je naglasio kako izradom i prodajom adventskih vijenaca žele na simboličan način obilježiti početak adventa, te pomoći djeci u realizaciji njihovih aktivnosti i izleta koje će im omogućiti prikupljeni novac od prodaje vijenaca.

Došašće počinje četiri sedmice prije Božića, najranije može početi 27. novembra, a najkasnije 3. decembra kao ove godine, a završava se 24. decembra na Badnjak.

U ovom razdoblju se izrađuje i stavlja na stol adventski vijenac s četiri svijeće koje simboliziraju četiri nedjelje u došašću i svake nedjelje se pali po jedna svijeća. U ovom vremenu preovladavaju iščekivanje, nada, budnost i čežnja.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 11:59