StoryEditor
komentar

Mamić: Želim finale Svjetskog prvenstva Hrvatska - Srbija

Piše desk  /  15.11.2021., 18:32h
Zdravko Mamić komentirao je uspjehe Hrvatske i Srbije koje su jučer izborile plasman na Svjetsko prvenstvo u Kataru.

Hrvatska je pobjedom u Splitu nad Rusima (1:0) osigurala sudjelovanje na najjačem natjecanju na svijetu, dok je Srbija u gostima nakon preokreta srušila Portugal (2:1). Mamić je u razgovoru za srpski Mondo objasnio da su Srbi uvijek imali sjajne igrače, ali da im je nedostajao ozbiljan čovjek koji može izgraditi kult reprezentacije.

"Vidite, kad igra Hrvatska, ujedini se čitava dijaspora i navijači iz čitavog svijeta, mediji, igrači, svi su u tome. I onda kad je došao Piksi u Srbiju, razgovarao sam s vašim kolegama, jer sam znao srpske probleme. A to su menadžeri koji kroje ekipu, guraju igrače svoje, da se ne gleda u zajedništvo... Rekao sam: ‘Vidjet ćete sad kad dođe jedan ozbiljan čovjek‘, jer ja Piksija ne poznajem samo po viđenju, znam ga jer sam bio njegov navijač. Ali sam pretpostavio da ima karizmu koju je imao kao igrač i poslije kao trener, da neće dozvoliti da se kompromitira. Rekao sam ako mu date mira da će vas Piksi proslaviti. I toliko sam sinoć bio silno ponosan da je moja prognoza bila točna i da je Piksi uspio", izjavio je Mamić za Mondo.

"Srbija ima iste ili bolje igrače od Hrvatske"

Mamić smatra da Srbija ima veće tržište od Hrvatske te da veći broj njenih igrača igra po europskim klubovima. Ponovo je naglasio da je takvoj reprezentaciji trebao netko poput Piksija.

"Jednostavno, Srbija je uvijek bila pojedinačno odlična, čudesne igrače ima. Uvijek sam govorio da Srbija ima iste ili još bolje igrače, jer ste duplo veći od Hrvatske, imate veće tržište, u menadžerskom obimu ste jači od nas i ima puno više srpskih igrača po Europi. Treba vam samo jedan ozbiljan čovjek i to se pokazalo protiv Portugala. Zajedništvo, atmosfera i onda te i bog nagradi na kraju", objasnio je Mamić.

"Modrić je veličina, ali svačija era prolazi"

On vjeruje da će Hrvatska stalno imati sjajne igrače, čak i onda kada se od reprezentacije oproste velikani poput Luke Modrića.

"Hrvatska ima izuzetnu perspektivu, niču igrači kao poslije kiše. Nema za Hrvatsku nikakvih problema. Modrić je veličina, bio je najbolji igrač na svijetu, igra u najboljem klubu na svijetu tolike godine, ali svačija era prolazi. Kao da pričamo o Džajiću... Koga nema, bez njega se može. Hrvatska ima dva najbolja zadnja vezna na svijetu, po meni, Brozovića i Kovačića. Ne treba plakati, dolaze novi igrači. Vidjeli ste jučer, lijevom beku Sosi je ovo bio možda četvrti nastup za Hrvatsku, odigrao je kao Jarni u najboljim danima", rekao je Mamić.

"Ne bih volio da se sretnemo u skupini. Želim da igramo u finalu"

Ždrijeb za Svjetsko prvenstvo je tek 1. travnja 2022. godine, a nije nemoguće da se Srbija i Hrvatska nađu u istoj skupini. Mamić isprva kaže da ne želi da do toga dođe.

"Moj stav je uvijek isti. Dok se mentalitet ljudi na ovim prostorima ne promijeni i dok na utakmice Dinama, Partizana, Zvezde, Hajduka ne gledamo kao na sportski događaj, do tad ne želim da igramo protiv srpskih klubova ili protiv Srbije. Ne želim biti sudionik niskih strasti, meni je ljepše da navijam za Hrvatsku, a onda poslije toga da navijam za Srbiju. To je tako, što ću ja sad paliti s ‘dajte mi Srbe‘, ‘dajte da im mi pokažemo‘... To je za primitivce. Ovako je lijepo i atraktivno za priču i da se piše o tome, ali ja ne mogu tako misliti ljudima koje poštujem i volim", pojasnio je.

No ne bi mu smetalo da se Hrvatska i Srbija susretnu u nokaut fazi Svjetskog prvenstva u Kataru. Mamić bi volio da se sretnu u finalu.

"Ja to želim... Ja želim da se mi sretnemo u finalu Svjetskog prvenstva! Ili što dalje, bez demagogije. Ako se već moramo sresti, onda neka bude pri kraju. Puno sreće i sve čestitke Piksiju, reprezentaciji i cijeloj Srbiji na plasmanu na Svjetsko prvenstvo", poručio je Mamić.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 13:55