StoryEditor
OSVETA STRANKE

Komšićeva stranka traži od zastupnice odštetu od 70.000 KM zbog promjene "dresa"

Piše desk  /  07.10.2022., 21:02h

Demokratska Fronta pokrenula je jučer izvršni postupak protiv svoje bivše članice i zastupnice u BPK Goražde Edite Velić u kojem traži 69.333 KM na osnovu Ugovora o uređivanju materijalnih odnosa DF-a i kandidata DF-a za sve nivoe vlasti, kojeg je ovjerio notar.

Naime, Velić je bila predsjednica KO DF-a u Goraždu, a u srpnju 2021. godine dala je ostavke na sve dužnosti u stranci i napustila DF, a u srpnju je prešla u NIP, no nije se odrekla mandata, prenosi Klix.

Kandidati koji su 2018. godine osvojili mandate bili su dužni potpisati Ugovore o uređivanju materijalnih odnosa Demokratske fronte i kandidata za organe svih nivoa izvršne i zakonodavne vlasti, u cilju zaštite međusobnih interesa u postupku izbora za organe zakonodavne i izvršne vlasti, obnašanje dužnosti, izvršavanje obveza na izbornim dužnostima, čuvanju ugleda, programskih i statutarnih ciljeva i interesa stranke, kao i uređivanje naknada i davanja, po osnovu izbora i obnašanja izborne dužnosti kao i naknade štete za slučaj istupanja kandidata iz stranke.

Ovaj ugovor se temelji na nizu propisa, od Izbornog zakona, Zakona o financiranju političkih stranaka, Zakona o izvršnom postupku, Statutu Demokratske fronte, Pravilniku o materijalnom i financijskom poslovanju, Pravilniku o pokretanju i provođenju disciplinskog postupka itd...

Prema ovom ugovoru prava i obveze kandidata su između ostalog da izdvajaju za financiranje stranke 5 posto od ukupnih primanja mjesečno, kao i druge obveze.

Za slučaj da kandidat tijekom trajanja izborne funkcije napusti stranku, pređe u klub zastupnika druge političke partije ili postane nezavisni kandidat, pri tome bez zaključenog sporazuma i dozvole stranke ili da bude isključen iz stranke a ne podnese ostavku na mandat i izbornu dužnost SIP-u BIH u skladu s Izbornim zakonom, kandidat se obvezuje i dobrovoljno pristaje da izvrši povrat sredstava uloženih u njegovu izbornu kampanju u visini od 15.000 KM.

Dnevnik.ba

20. svibanj 2024 00:35