StoryEditor
VIDEO

Sanel Kajan: Sveučilište u Mostaru bilo jedno od najgorih mučilišta za Bošnjake

Piše Desk  /  07.02.2024., 10:07h

Kada Zrinjski pobijedi gradonačelnik Mostara stavlja ‘hashtag‘ ‘Nema više Mostova‘, ‘Mostar Zrinjski‘, ‘Zapadni Mostar‘ i ne znam šta već ne i to je krajnje neprimjereno i krajnje provokatorsko i krajnje nedolično čovjeku koji predstavlja Mostar, kaže Sanel Kajan.

Sanel Kajan, zastupnik Demokratke fronte u Parlamentu Federacije, na Hayat TV komentirao je plakat Filozofskog fakulteta u Mostaru kojim je najavljena, te potom zbog prijetnji i otkazana Ljetna škola u suradnji s IPS-om. 

Filozofski fakultet objavio je ranije da je plakat izradila umjetna inteligencija te da je dostupan za downloadanje svakom korisniku interneta, a bošnjački su mediji i političari napali ovu instituciji da je "namjerno prikazala Mostar bez džamija". 

"Stari most zovu Rimskim mostom" 

Kajan je rekao kako su "oni spremni ići tako daleko da prikažu Stari grad bez džamija", pa ga zovu, umjesto Stari most, Rimski most.

"To su lažovi i falsifikatori, neće im proći laži i podmetanja. Ovo nije jedini slučaj, nego se to radi sustavno. Brojne druge institucije, ne samo Sveučilište u Mostaru, predvođeni kadrovima HDZ-a, onakvom državom kakvom bi oni željeli", rekao je Kajan. 

"Akademska zajednica šuti o zločinima nad Bošnjacima"

Zabrinjavajuće je što akademska zajednica, dodao je Kajan, šuti o monstruoznim zločinima koji su se dogodilo u tim zgradama. 

"Sveučilište Mostar bilo je jedno od najgorih mučilišta za Bošnjake i Srbe 1993. godine, svih onih koji nisu podržavali tzv. Hrvatske Republike Herceg Bosne. Oni su uhićeni, izvođeni iz svojih kuća, i vođeni na Sveučilište u Mostaru gdje su mučeni i ubijani", rekao je Kajan. 

Komentirao je i gradonačelnika Mostara, Maria Kordića, koji, kakoa kaže, "kada Zrinjski pobijedi stavlja ‘hashtag‘ ‘Nema više Mostova‘, ‘Mostar Zrinjski‘, ‘Zapadni Mostar‘ i ne znam šta već ne i to je krajnje neprimjereno i krajnje provokatorsko i krajnje nedolično čovjeku koji predstavlja Mostar", istaknuo je zastupnik u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Sanel Kajan u gostovanju na Hayat Televiziji. 

"Kordić nije moj gradonačelnik, oni žele od Mostara napraviti tzv. stolni grad" 

U izlaganju o mostarskom gradonačelniku jasno je istaknuo kako ga ne smatra gradonačelnikom te kako se mnogo puta nalazio u situaciji gdje treba reagirati, a to nije uradio. 

"On nije moj gradonačelnik. On se možda predstavlja kao gradonačelnik Mostara, ali kako čovjeka koji ne dolazi i ne podržava dan kada je srušen simbol Mostara Stari most, kao da se taj dan nikada nije dogodio smatrati gradonačelnikom. Taj HDZ-ovski dio gradske uprave se ponaša kao da se to nikada nije dogodilo", istaknuo je Kajan na što ga je voditeljica upitala "što se na taj način želi napraviti od Mostara". 

"Na taj način se pokušava napraviti ono što su oni uvijek željeli i pokušavat će sve dok ne naiđu na adekvatan odgovor i dok ne budu suočeni sa zidom nas koji čuvamo BiH i ne damo da je prisvajaju jer ona nije samo njihova. Žele Mostar prikazati tzv. stolnim gradom. Mostar nije stolni grad ma koliko ga oni pokušali predstaviti stolnim gradom jednog naroda", istaknuo je Kajan u razgovoru. 

Dnevnik.ba

 

24. travanj 2024 08:24