StoryEditor
bez pesticida i herbicida

Jelke iz biološkog uzgoja novi trend u Beču

Piše fena  /  16.12.2021., 16:30h
Vođena parolom da su božićna drvca iz biološkog uzgoja ekološki najbolji izbor, organizacija za ekološko savjetovanje "Die Umweltberatung" u Beču ove godine pred praznike promovira upravo njihovu kupovinu.

Prema odredbi Europske unije za biološku proizvodnju ova drvca se uzgajaju strogo bez upotrebe kemijsko-sintetičkih pesticida i herbicida. Pri sadnji se posebna pažnja poklanja razmaku kako bi stabla dobivala dovoljno svjetla i kako bi se spriječilo brzo širenje štetočina.

Okolne biljke se štite specijalnim zaštitnim pokrovom i održavaju redovnim košenjem. U tu svrhu se koriste i ovce pasmine Shropshire, posebne vrste ovaca, koje pasu isključivo travu, a pritom se stvori i organsko gnojivo.

Za rast jelke visoke dva metra potrebno je deset godina. Upotreba umjetnog gnojiva nije dozvoljena jer dovodi do stvaranja azotnog oksida koji je višestruko štetniji po okolinu od CO2. Prirodni uzgoj povoljno djeluje na zdravlje samih stabala, privlači korisne kukce koji biljne štetočine drže pod kontrolom.

Prodaja jelki u Beču počela je 12. decembra na 279 lokacija u gradu, a certifikat prodavca potvrđuje biološko porijeklo jelke, priopćeno je iz Eurocomma.

Dnevnik.ba

14. lipanj 2024 02:35