StoryEditor

Kineski biskup uhićen na Božić

Piše desk  /  09.01.2024., 13:51h

Biskup mons. Peter Shao Zhumin iz Wenzhoua, u istočnoj kineskoj pokrajini Zhejiang, uhićen je sredinom prosinca 2023., a zatim pušten nekoliko dana kasnije. Ponovno je uhićen na Božić kako bi ga spriječili slaviti Polnoćku.

Inače, kineska policija i sigurnosne službe redovito uhićuju biskupa Shaoa jer odbija pridružiti se Katoličkom patriotskom udruženju (CPA), prividno katoličkoj i vjerskoj organizaciji koja je pod apsolutnom kontrolom države te ga stoga Kineska komunistička partija (CCP) i lokalni dužnosnici ne priznaju kao biskupa, prenosi Nedjelja.ba.

Posljednje uhićenje moglo bi biti dugotrajnije jer su izvori International Christian Concerna (ICC) javili kako je biskupu rečeno "da ponese odjeću za sva godišnja doba", što implicira minimalno jednogodišnji pritvor.

Nažalost, ovo nije prvo uhićenje biskupa Zhumina, a o tome smo već pisali. Uznemiravanje, uhićenja i ograničavanje biskupske mons. Shaoa događa se od 2016.

Inače, Wenzhou, poznat i kao Wenchow grad je u kineskoj prefekturi provincije Zhejiang. Nalazi se na krajnjem jugoistoku i nosi nadimak "Jeruzalema Istoka" zbog velikog broja crkava i katoličke populacije, ali i pripadnika ostalih vjerskih zajednica.

Spomenimo da je katolička zajednica u Wenzhouu, koja ima oko 130 000 vjernika, već desetljećima podijeljena na "službenu" i "neslužbenu" zajednicu. Naime, u Kini postoji i službena kineska Katolička Crkva bliska i pod nadzorom države te podzemna Katolička Crkva vjerna Papi i Rimu. Smatra se da "neslužbenoj" zajednici pripada više od 80 000 vjernika. Postoji 70 svećenika, s tim da ih je podjednak broj u obje zajednice. Iako biskup Shao pripada podzemnoj Crkvi cijeni ga i službena zajednica.

Mons. Shao Zhumin rođen je 1963., a za svećenika je zaređen 1989. Za biskupa koadjutora posvećen je 2011., a Biskupiju Yongjia/Wenzhoua preuzeo je 2016.

Prilog našeg kolumniste o Crkvi u Kini možete pročitati ovdje.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 07:58