StoryEditor
bit će 2,5 KM?

Idući tjedan se očekuje novo poskupljenje goriva

Piše Desk  /  06.11.2021., 11:10h
Cijena goriva i plina u Republici Srpskoj će najvjerojatnije od sljedećeg tjedna ponovo rasti od četiri do šest feninga po litri, kazao je Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Gospodarske komore RS.

Kako kaže, nafta je i dalje na visokoj razini i nema značajnih promjena, tako da nema ni većeg utjecaja na naše tržište.

"Ako dođe do svakodnevnog rasta ulaznih cijena prema distributerima, u tom slučaju idućeg tjedna možemo očekivati rast od četiri do šest feninga za benzine, dizele i tečni naftni plin (TNG)", kazao je Trišić.

Ističe da je situacija sa zalihama redovna, odnosno ima dovoljno zaliha i nema problema s opskrbom, što je osnovni preduvjet za stabilno tržište naftnih derivata prema kupcima. "Ipak je ovo veoma značajan energent, i kao takav najbitnije je da je dostupan, kako za potrošače, tako i za gospodarstvo", kazao je Trišić.

Kako je rekao, tijekom ovoga tjedna na benzinskim crpkama u Republici Srpskoj nije bilo promjena cijena benzina i dizela, a moguće da su neki od distributera imali manje korekcije kod TNG-a, u prosjeku za dva do četiri feninga.

S druge stane, na benzinskim crpkama kažu da je došlo do porasta cijena goriva u prosjeku za četiri do pet feninga po litri.

Na jednoj benzinskoj crpki u Banja Luci kažu da benzin trenutno košta 2,39 KM, dok je cijena dizela 2,37 KM, a plina 1,53 KM po litri. S jedne benzinske crpke u Bijeljini kazali su kako su ranijih dana cijene bile veće za tri feninga, te da sada iznose od 2,29 za dizel do 2,35 KM za benzin, dok je cijena plina 1,45 KM po litri.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za međunarodni i unutrašnji transport RS, ističe da dok cijene goriva rastu, prijevoznici nisu dizali svoje cijene.

Trend o kojem govore u RS-u očekuje se i u Federaciji BiH, prenosi Pogled.ba.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 06:32