StoryEditor
od 5 do 10 feninga

Ponovo nas očekuju poskupljenja goriva

Piše desk  /  05.04.2024., 10:05h

Cijene nafte na svjetskom tržištu ponovo rastu, a s njima i zabrinutost vozača u BiH, jednoj od zemalja na kojima se izravno odražavaju sva poskupljenja.

Cijena sirove nafte u utorak je dostigla oko 89 dolara po barelu, što je najviša cijena od listopada prošle godine, prenosi Avaz.

Uzroci posljednjih poskupljenja su eskalacija sukoba u Ukrajini, napadi na ruska energetska postrojenja, ali i situacija na Bliskom istoku.

- Razlog za ponovni rast cijene barela nafte je i smanjenje proizvodnih kvota zemalja OPEC-a. Kao što sam i najavio, cijene će rasti nakon odluke da proizvođači nafte dodatno smanje kvote i potreba zemalja OPEC-a kako bi se cijena barela kretala od 90 do 100 dolara. Ova odluka doprinosi vještačkom rastu cijena, jer su i SAD značajno ispraznile vlastite rezerve u pokušajima da cijene zadrže na oko 80 dolara, dok u isto vrijeme raste potražnja Kine za naftom - kaže stručnjak za energetiku Almir Bečarević.

Skuplji i plin

Ako se cijena barela sirove nafte zadrži na 90 dolara, on očekuje rast cijena goriva u BiH za 5 do 10 feninga u narednim danima.

- Posljedično, s rastom cijene nafte možemo očekivati i novo poskupljenje plina, jer se za obračun cijene plina još primjenjuje naftna formula - ističe Bečarević.

U slučaju da cijena prijeđe 90 dolara, cijene nafte u BiH idu prema 3 KM po litru, a supera i više od toga, kaže Bečarević.

Dnevnik.ba

21. svibanj 2024 06:03