StoryEditor
bruxelles

EU gradi novi tajni podzemni bunker: Svima koji žele ući trebat će sigurnosna dozvola „Tajna EU“

Piše desk  /  11.07.2022., 15:22h

Nije poznato gradi li EU komoru kao odgovor na određenu sigurnosnu prijetnju ili iz općeg osjećaja opreza.

Europska unija troši 8 milijuna eura (8,1 milijun dolara) na izgradnju sigurnog bunkera u Bruxellesu gdje se lideri mogu sastajati u tajnosti, izvještava EUobserver u petak. Komora će biti izolirana od elektronskih smetnji, a ulaz svim napravama bit će zabranjen, a novinski sajt tvrdi da su takve mjere neophodne protiv “ruskih ili drugih prisluškivača”.

Tvrdeći da je vidio memorandum EU koji opisuje projekt, EUobserver je izvijestio da će komora biti dizajnirana da ugosti oko 100 ljudi, uključujući do 34 lidera i povezano osoblje. Predviđeno da bude izgrađen do 2024. godine, bunker će se nalaziti negdje u sklopu kompleksa Europskog vijeća u glavnom gradu Belgije.

Sala za sastanke će biti van mreže, ali će sadržavati mikrofone ožičene za osiguranje kabina za prevoditelje. I prostorija i ove kabine će biti obavijene „izolacijskim kavezom s certifikatom NATO-a“ kako bi se spriječilo da se elektromagnetni i radio valovi iznutra pokupe izvana, a svima koji žele ući, čak i čistačima, trebat će sigurnosna dozvola „TAJNA EU“ – drugi najviši nivo klasifikacije u bloku.

Prema navodnom memorandumu EU, objekt će biti pometen “prije i nakon sastanaka kako bi se otkrio, locirao i neutralizirao bilo koji uređaj za prisluškivanje”, a svi koji uđu morat će ostaviti telefone, laptope, pametne satove, elektronske ključeve i slušne aparate u zvučno izoliranim ormarićima vani.

Ovaj intenzivan fokus na sigurnost ima za cilj isključiti “ruske ili druge prisluškivače”, napisao je EUobserver. Međutim, nije poznato gradi li EU komoru kao odgovor na određenu sigurnosnu prijetnju ili iz općeg osjećaja opreza. Pojedinačno, članice EU optužile su Rusiju za špijunažu puno prije nego što je Moskva poslala svoje trupe u Ukrajinu, a protjerivanje diplomata zbog navodnog špijuniranja je uobičajeno u međunarodnim odnosima, a Belgija tvrdi da je ranije ove godine protjerala desetine ruskih špijuna.

Međutim, špijuniranje se odvija između saveznika jednako često kao i protivnika, pri čemu je poznato da Sjedinjene Države ometaju prijavljena 122 svjetska lidera oko 2014. godine. Američka Agencija za nacionalnu sigurnost je izvršila opsežan nadzor nad visokim dužnosnicima u Francuskoj i Njemačkoj , prema dokumentu koje je objavio WikiLeaks.

Izrael i Kina također su optuženi za vođenje nadzornih operacija u Bruxellesu, a EU je godinama pritiskala Belgiju da pooštri svoje zakone o špijunaži, koji omogućavaju da špijuniranje u mnogim slučajevima ostane nekažnjeno.

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 04:12