StoryEditor
nova vlast

Nakon promjene vlasti u Poljskoj EU povukla "batinu" protiv neposlušne članice

Piše hina  /  06.05.2024., 16:20h

Europska komisija objavila je danas da namjerava zatvoriti postupak protiv Poljske prema članku 7 Ugovora nakon što je ocijenila da više ne postoji rizik od kršenja vladavine prava u toj zemlji.

“Nakon više od šest godina, vjerujemo da postupak prema članku 7 može biti zaključen. Čestitam premijer Donaldu Tusku i njegovoj vladi na tom važnom postignuću, koji je rezultat njihova vrijednog rada i odlučnih reformskih napora”, izjavila je predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Komisija je o svojoj ocjeni da u Poljskoj više nema rizika za vladavinu pravu obavijestila Vijeće EU-a i Europski parlament. Slijedom toga najavila je da će povući svoj obrazloženi prijedlog iz 2017. temeljem kojeg je otvoren postupak protiv Poljske. Nakon rasprave na Vijeću za opće poslove i uzimajući u obzir eventualne primjedbe država članica, Komisija namjerava i formalno zatvoriti postupak.

 

Odbacuju kritike da to rade samo zbog promjene vlasti

Prethodna poljska vlada pod vodstvom nacionalističke stranke Pravo i pravda provela je tijekom osam godina na vlasti niz reformi u pravosuđu kojima je dovedena u pitanje trodioba vlasti i neovisnost sudstva te sloboda medija. Zbog toga su Poljskoj bile blokirane milijarde eura koje su joj bile namijenjene u europskom proračunu.

Nova poljska vlada na čelu s premijerom Donaldom Tuskom, koja je dužnost preuzela u prosincu prošle godine, najavila je da će osigurati ponovnu uspostavu neovisnosti pravosuđa i poništiti ono što je prethodna vlada radila u tom području.  

Komisija odbacuje kritike da zatvara postupak zbog puke promjene vlasti u Poljskoj, budući da se nije puno toga promijenilo od kada je nova vlada stupila na dužnost.

 

"Nova vlada priznala da postoji problem"

Komisija navodi da je nova poljska vlada priznala da postoji problem, donijela akcijski plan, pokrenula niz zakonodavnih i nezakonodavnih mjera za rješevanje pitanja u pogledu neovisnosti pravosudnog sustava, da je priznala da europsko zakonodavstvo ima prednost pred nacionalnim te da se obvezala da će provesti odluke Suda Europske unije i Europskog suda za ljudska prava koje se odnose na vladavinu prava, uključujući neovisnost pravosuđa.

Članak 7 Ugovora o Europskoj uniji predstavlja tzv. “nuklearnu opciju” protiv kršitelja načela vladavine prava budući da se prema toj odredbi teoretski može suspendirati pravo glasa u Vijeću Europske unije ako zemlja teško i trajno krši načela na kojima se temelji EU (poštovanje ljudskog dostojanstva, sloboda, demokracija, jednakost, vladavina prava i poštovanje ljudskih prava, uključujući i prava pripadnika manjina.)

 

Mjera koja nikad nije korištena

Ta krajnja mjera do sada nikada nije korištena, a teško da će se ikada i koristiti jer je za donošenje takve odluke potrebna suglasnost svih ostalih država članica, što je teško očekivati.

Postupak prema članku 7 vodi se i protiv Mađarske, čija je vlada godinama u sukobu s europskim institucijama i ostalim članicama EU-a.

Sam postupak prema članku 7 svodi se na povremene rasprave na Vijeću za opće poslove o stanju vladavine prava u dotičnoj zemlji, što je zapravo neka vrsta pritiska na državu članicu protiv koje se vodi, ali bez ikakvih konkretnih posljedica, dok je krajnja mjera suspenzija prava glasa samo teoretski moguća, ali u praksi teško izvediva jer će se uvijek naći neka zemlja koja je protiv.

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 12:07