Čelnik Fataha Mahmoud Abbas, predsjednik Turske Erdogan i čelnik Hamasa Ismail Haniyeh na sastanku iz srpnja ove godineTWITTER -
StoryEditor
teroristi

Četvrtina čelnika Hamasa živi izvan Pojasa Gaze

Piše desk  /  06.11.2023., 12:28h

Svi najviši politički i diplomatski čelnici terorističke organizacije Hamas žive i djeluju izvan Pojasa Gaze, priopćila je u ponedjeljak izraelska Vojna obavještajna uprava.

IDF je naveo kako više od četvrtine dužnosnika Hamasa, uključujući najvišeg dužnosnika Ismaila Haniyeha, djeluju izvan Gaze, uključujući Iran, Katar, Libanon i Tursku.

Haniyeh, koji se u nedjelju sastao s iranskim ajatolahom Alijem Khameneijem, šef je političkog ureda Hamasa koji djeluje iz glavnog grada Katara Dohe, prenosi Jerusalem Post.

Odgovornosti vodstva Hamasa u inozemstvu podijeljene su u tri sektora - Zapadna obala, Pojas Gaze i vanjski poslovi. Uprava za obavještajne poslove Izraela rekla je da "neprekidno radi na razumijevanju, mapiranju i lociranju" vođa.

Neki od Hamasovih šefova vanjskih poslova djeluju u raznim zemljama koje nemaju službenu prisutnost Hamasa, prikupljaju sredstva i usmjeravaju teroriste, izvijestio je IDF.

Ovi dužnosnici također imaju veliki utjecaj na vijeće Shura ove terorističke organizacije, koje se sastoji od predstavnika tri ogranka operacije, kao i predstavnika palestinskih terorista koji su zatvoreni u izraelskim zatvorima.

Na ovaj način čelnici Hamasa kao što su Haniyeh, bivši šef Khaled Mashaal, njegov zamjenik Moussa Abu Marzouk i bivši ministar unutarnjih poslova Fathi Hamad mogu manipulirati svakodnevnim događanjima na terenu u Gazi te preusmjeriti civilne resurse u Gazi za terorističke svrhe. 

Jerusalem Post također je prošlog mjeseca izvijestio da Muhammad Qassem Sawalha, Hamasov terorist koji je vodio operacije na Zapadnoj obali, uživa u životu u svojem domu u Londonu.

Zamjenik čelnika Hamasa Saleh al-Arouri, koji je također zadužen za Hamasovo krilo na Zapadnoj obali, trenutno djeluje u Libanonu.

Prema IDF-u, Arouri, zajedno s drugim vođama u inozemstvu, predvodi terorističke aktivnosti protiv Izraelaca i drugih ciljeva u muslimanskim zemljama, kao iu muslimanskim zajednicama na Zapadu.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 20:25