StoryEditor
rođena britanka

Britanki koja je dala sve za ISIL sud još jednom poslao poruku da potraži drugo državljanstvo

Piše hina  /  23.02.2024., 18:21h

Shamima Begum, rođena u Velikoj Britaniji u obitelji imigranata iz Bangladeša, koja je s 15 godina otišla u Siriju kako bi se pridružila Islamskoj državi, nije danas na Žalbenom sudu uspjela oboriti presudu nižeg suda kojom joj je oduzeto britansko državljanstvo te se ne može vratiti u Britaniju.

Sada 24-godišnjakinja, Begum je otišla u Siriju kako bi se pridružila terorističkoj skupini IS-a. Udala se za borca IS-a i rodila troje djece od kojih ni jedno nije preživjelo.

Državljanstvo joj je oduzeto u veljači 2019.  na temelju procjene da predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost nakon što je otkriveno da se nalazi u sirijskom izbjegličkom logoru.

 

Izgubila sudsku bitku

Prošle godine je Begum izgubila bitku protiv Posebnog imigracijskog povjerenstva za žalbe (SIAC) koje je ocijenilo da je oduzimanje državljanstva bilo u skladu sa zakonom.

Njezini odvjetnici nisu uspjeli poništiti tu odluku na Žalbenom sudu. Ministarstvo unutarnjih poslova smatralo je da vraćanje državljanstva Begum nije u interesu sigurnosti zemlje.

Sva tri suca Žalbenog suda su odbacila zahtjev Begum za vraćanje državljanstva.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 23:40