StoryEditor
može se

Usora - primjer uspješne općine: Broj zaposlenih utrostručen

Piše desk  /  29.08.2022., 09:05h

Općina Usora najmanja je u Zeničko-dobojskoj županiji. Obilježava je poduzetnički duh tamošnjeg stanovništva, što za rezultat daje gotovo utrostručen broj zaposlenih u posljednjih šest godina, a na teritoriju općine trenutačno uspješno funkcioniraju dvije poslovne zone, dok je treća u fazi izgradnje. Problem s kojim se suočavaju odnosi se na kulturni i društveni život, a prema najavama iz općine i taj problem stanovnika Usore biće u bliskoj budućnosti otklonjen.

Općina Usora jedna je o najmanjih općina u BiH. Od prijeratnih 8 500 stanovnika, te 6 500 po popisu iz 2013. godine, danas u ovoj maloj općini na sjeveru Zeničko-dobojske županije živi oko 5 000 stanovnika, piše BHRT.

Ivanka Grujo zadovoljna je životom u Usori i, kako kaže, nije razmišljala o životu izvan ove male lokalne zajednice u kojoj je rođena.

"Zato što je ovdje najljepše, najljepše je i mnogi koji odu vole doći. Ovdje je lijep život ako radiš, ako rade svi, da imaju oboje da rade, to je dobro".

Formiranje Javne predškolske ustanove „Ivančica“ konkretan je korak lokalnih vlasti u stvaranju preduvjeta za značajnije zapošljavanje, posebno mladih bračnih parova koji imaju djecu vrtićkog uzrasta. Trenutačno se ova ustanova brine za 60 djece što je, kako ističu, trenutačno njihov maksimalan kapacitet. U tijeku je izgradnja namjenske zgrade vrtića što će značiti povećanje kapaciteta smještaja na 120 djece.

"Stvarno će to biti jedno divno izdanje gdje je predviđeno sve što je potrebno da se zadovolje potrebe djece predškolskog uzrasta,  moderno s igraonicom, s velikim prostorijama, sa svime onime što zahtijeva rad s djecom predškolskog uzrasta", kaže Edita Vuković-Antolović, direktorica JPU Ivančica Usora.

Nastavak izgradnje poslovnih zona, izgradnja nove zgrade vrtića i sportske dvorane, te priprema projekte dokumentacije za početak gradnje centra za kulturu, strateški su pravci djelovanja lokalne vlasti u Usori. Za one koji se u Usori odluče na pokretanje vlastitog biznisa na usluzi im je posebna općinska služba radi što brže registracije poduzeća ili obrta.

"Pokušavam otvoriti upravu da im pomogne, da im osigura sve što treba da što brže otvaraju, da se što brže registriraju. Naravno, prati i uprava sve javne pozive viših naših razina kad imamo za poticaje gospodarstva, da bi blagovremeno dala početni nekakav input, podatak, jednostavno otvorila informaciju našim građanima i onda tko se odluči da pomognemo da to i otvori", kaže Zvonimir Anđelić, načelnik općine.

Intenzivne aktivnosti Općine Usora rezultirale su time da su dvije velike poslovne zone popunjene, a da je u pripremnoj fazi izgradnja i treće poslovne zone. U posljednjih šest godina broj zaposlenih u Usori sa 760 povećan je na trenutačnih 2020 zaposlenih.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 13:42