Zagreb, 11.05.2023. - Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je danas s polaznicima programa Akademije za javnu politiku iz Republike Sjeverne Makedonije, koji borave u studijskom posjetu Republici Hrvatskoj u organizaciji Akademije za politički razvoj iz Zagreba.HINA/ URED PREDSJEDNIKA REPUBLIKE HRVATSKE/TOMISLAV BUšLJETA/ ML -
StoryEditor
posjet hrvatskog predsjednika

Milanović u Usori: Pitanje predstavljenosti Hrvata u Predsjedništvu BiH je najbolji dokaz da je Hrvatima stalo do BiH

Piše hina  /  15.05.2023., 17:21h

Predsjednik Zoran Milanović najavio je u ponedjeljak u Usori, gradiću u sjevernome dijelu BiH, kako će Republika Hrvatska nastaviti pomagati Hrvatima u Bosni i Hercegovini, te izrazio očekivanje kako će taj narod postati ravnopravan, a ova zemlja članica Europske unije.

"Učinit ćemo sve što možemo da se vaši interesi i dostojanstvo čuvaju, uz poštovanje države koja nam je susjedna i u čijim okvirima živite. Pozivam i druge koji su brojniji od vas da shvate kako bez Hrvata nema Bosne i Hercegovine", rekao je Milanović obraćajući se na svečanoj sjednici povodom dana općine Usora i obilježavanja obljetnice utemeljenja 110. brigade Hrvatskoga vijeća obrane.

Hrvatski predsjednik položio je vijenac i zapalio svijeću ispred Spomen obilježja svim poginulim braniteljima Usore, a prije obraćanja susreo se s predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Usora. Ocijenio je kako je zahvaljujući Hrvatskoj vojsci i Hrvatskome vijeću obrane okončan rat u Bosni i Hercegovini, te da na sreću u Usori nije došlo do krvoprolića između Hrvata i Bošnjaka.

U ratu sa srpskom stranom u Usori je poginulo 110 hrvatskih branitelja, a pripadnici 110. brigade su izveli nekoliko značajnih oslobodilačkih operacija, među kojima je i zauzimanje vojarne Putnikovo brdo, čime su u ljeto 1992. zaustavili napredovanje srpskih snaga.

"Taj kraj rata je omogućila Hrvatska vojska, hrvatske gardijske i domobranske brigade, brigade HVO-a temeljem sporazuma predsjednika Tuđmana i Izetbegovića po kojemu je Hrvatska vojska sudjelovala u operacijama na području BiH potpuno legalno i u skladu sa svim pravilima rata", istaknuo je.

Izrazio je očekivanje kako će BiH u Zagrebu imati snažnog zagovaratelja na europskome putu.

"Dolazim u BiH, susjednu državu, za koju želim da sa svim svojim narodima Hrvatima, Srbima i Bošnjacima, što je moguće prije bude u Europskoj uniji", rekao je i dodao kako BiH predugo čeka na članstvo.

Predsjednik Milanović je izrazio očekivanje da će sunarodnjaci u BiH ostvariti punu jednakopravnost tako što će moći birati svoga člana državnog Predsjedništva.

"Pitanje predstavljenosti Hrvata u Predsjedništvu BiH je najbolji dokaz da je Hrvatima stalo do BiH, a to im se katkada drsko odriče. Hrvatima je stalo do ove države i tamo žele biti predstavljeni na dostojanstven način", rekao je.

Dnevnik.ba

22. srpanj 2024 04:40