StoryEditor
Idrissa Gueye

Zvijezda PSG-a dočekana kao heroj u domovini nakon što je odbio nositi dres s duginim bojama

Piše desk  /  29.06.2022., 18:55h

Nogometaš Paris Saint Germaina Idrissa Gana Gueye odbio je prošle sezone nastupiti u utakmici Montpellierom (4:0), jer je njegov tim igrao u dresovima s duginim bojama. Iako je izazvao brojne reakcije, u svojoj domovini je zbog tog gesta dočekan kao heroj.

Nogometaši u Francuskoj su tom prilikom nosili specijalne majice u znak solidarnosti povodom obilježavanja predstojećeg Međunarodnog dana borbe protiv homofobije (utorak, 17. svibnja).

Ipak, standardni veznjak Idrissa Gueye nije želio nositi takav dres zbog vjere. Senegalski reprezentativac je veliki vjernik i redovno na društvenim mrežama dijeli poruke o islamu.

"Poštujemo sve što drugi rade, ali ih ne slijedimo u njihovoj kulturi. Kulturološki nitko ne bi razumio da je napravio nešto drugo osim onoga što je učinio. Nije jedini. Danas Gueye ima potpunu podršku svih Senegalaca, svih Afrikanaca. U ovom slučaju ne smijemo ga stigmatizirati. On ne može opravdati ovu gestu. U Senegalu su ga, naravno, doživlili kao heroja. Za nas je Gueye heroj. Da je učinio drugačije, što bismo rekli? Bili bismo mnogo više šokirani", rekao je Bacary Cisse, agent novog nogometaša Bayerna Sadia Manea.

To nije bio prvi put da se Gueye usprotivio ovakvim inicijativama. Prošle godine propustio je utakmicu u čast borbe protiv homofobije.

Senegalski nogometni savez je također stao u obranu reprezentativca, koji je za svoju nacionalnu selekciju odigrao 94 utakmice i postigao sedam golova. Osim toga, predsjednik Republike Macky Sall javno je podržao Gueyea navodeći na Twitteru da se "njegova vjerska uvjerenja moraju poštivati".

Dnevnik.ba

02. svibanj 2024 05:16