06.06.2022., stadion Poljud, Split - UEFA Liga nacija, Liga A, skupina 1, 2. kolo, Hrvatska - Francuska. Photo: Luka Stanzl/PIXSELLLUKA STANZL/PIXSELL - Pixsell
StoryEditor
Liga nacija

Borbeni i vrlo dobri Vatreni osvojili bod protiv Francuza, bili su blizu pobjede

Piše B.B.  /  06.06.2022., 22:40h

Hrvatska nogometna reprezentacija pružila je prilično dobru predstavu u drugom kolu Lige nacija grupe A1 u srazu sa svjetskim prvakom Francuskom (1:1)

Francuska je na Poljud izašla s prilično kombiniranim sastavom u kojemu su jedan do dvojica objektivno prvotimci. I dalje je to iznimno jaka postava, sve redom članovi najvećih europskih klubova, no Vatrenima je pogodovao i profil suparničkih igrača u kojemu nije bilo previše fizički superiornih, izuzev dvojca Nkunku – Diaby i ipak defenzivnije orijentiranog Tchouaménija.

Omogućilo je to Dalićevim izabranicima, koji su očigledno bili izuzetno motivirani da speru gorčinu od prije nekoliko dana, da višak energije u odnosu na gosta iskoriste za terensku ravnotežu u većem dijelu prvog poluvremena, pa i premoć u kraćim intervalima.

Šansi nije bilo previše. Inspirirani Kovačić dvaput je Budimira gurnuo u prilike sjajnim proigravanjima u dubinu. U jedanaestoj minuti napadač Osasune bio je zamalo kratak te ju nije uspio uputiti prema golu, no sedam minuta kasnije sve je bilo savršeno do završnice. Ante je imao pregršt vremena, no u prilasku golu s lijeve strane predugo je čekao te su ga Saliba i Maignan združenim snagama blokirali.

U 23. minuti VAR je provjeravao Vidin start, no sve je ostalo na žutom kartonu.

Francuzi se nisu čuli do završnice, izuzme li se zbog zaleđa opravdano poništeni gol Nkunkua. U 38. minuti je upravo Nkunku sjajno podvalio za Diabyja koji je šutirao s desnog ruba peterca, no Livaković je dobro skratio kut. Spomenuti se može i udarac Tchouaménija s distance minutu poslije, vratar Dinama to je lagano ukrotio.

U 49. minuti Majer je zavaljao Dignea na desnoj strani i pogodio glavu Budimira, koji iz teške pozicije i duela nije uspio pogoditi gol vratara Milana.

Ben Yedder je u 52. minuti iz okreta podvalio za Rabiota koji je kao brzi vlak pretrčao nespremnog Juranovića, istrčao pred Livakovića i pogodio njegov bliži kut za vodstvo gostiju.

U 62. minuti Pašalić i Oršić zamijenili su Majera i Brekala te je Hrvatska prešla na 5-4-1 s krilnim napadačem Dinama na poziciji wing backa. Camara i Griezmann kod gostiju su zamijenili Tchouaménija i Ben Yeddera. U 69. minuti Kramarić je zamijenio Budimira.

Modrić je u 71. minuti prvi put u drugom poluvremenu ozbiljnije zaprijetio Maignanu. Prodao je lažnjak vezi gostiju pa potegnuo ljevicom u desni kut gostujućeg vratara koji je to odbio.

Vida je u 76. minuti riskantnim dodavanjem počastio Nkunkua koji je uposlio Griezmanna. Livaković je obranio vrlo izglednu šansu.

Posljednji set izmjena Dalić je napravio u 80. minuti kada su Sučić i Vlašić zamijenili vidno umornog Modrića i Kovačića. Deschamps je u istoj pauzi Diabyja zamijenio Claussom.

Ključna situacija dogodila se minutu kasnije kada je talijanski sudac Guida prvo pokazao na penal za Vatrene nakon prekršaja na Kramariću, a potom dosudio zaleđe. Na intervenciju VAR-a vratio je na inicijalnu odluku i pokazao na bijelu točku.

Napadač Hoffenheima je uz kratki zastoj prevario Maignana i loptu poslao u njegov desni kut za poravnanje na 1:1.

Vatreni su navalili po pobjedu. U 87. minuti šansu si je izradio Vlašić ušavši s desne strane u sredinu. Pogodio je bliži kut i natjerao Maignana da se maksimalno protegne, uspjevši zaustaviti taj udarac.

Nedugo potom Juranović je loše dodao za Livakovića, no Griezmann se udaljio previše od gola i nije uspio pogoditi mrežu.

Vatreni su do kraja napadali, a najbliže su bili nakon prodora Sučića duboko u sudačkoj nadoknadi.

Prvi bod u skupini i zalog optimizmu

Hrvatska je osvojila prvi bod u skupini i sprala dio gorčine nakon teškog poraza protiv Austrije. Važnije od samog boda i očuvanja šansi da se izbjegne posljednje mjesto u skupini bilo je vidjeti puno više žara i energije nego prije nekoliko dana.

Korektan je bio debitant Erlić, Juranović i Vida su pak ugrozili vlastiti gol dodavanjima u opasnoj zoni.. Vezni red je lijepo kontrolirao loptu, no nedostajalo im je više pomoći suigrača kako bi tu kontrolu pretočili u više izravnih prijetnji po gol suparnika.

Budimir je bio prilično opasan, dolazio je u šanse, a jednu stopostotnu nije iskoristio. Slabija konverzija nije razlog da mu se ne da prolazna ocjena, dapače.

Vatreni za četiri dana igraju u Danskoj, prilika je to da se poveže još jedan dobar rezultat i vrati pozitivnija atmosfera.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 10:34