StoryEditor

CNN hvali dijelove hrvatske obale: Izdvojili su pet mjesta koje vrijedi posjetiti

Piše desk  /  07.05.2024., 10:15h

Ako spomenemo Dalmaciju, u većini slučajeva na pamet će nam prvo pasti Dubrovnik i Split, no krenete li sjevernije od tih gradova, naići ćete na dijelove koji nisu toliko popularni, a vrijedi ih posjetiti.

CNN je izdvojio pet hrvatskih mjesta na obali koji imaju nevjerojatan spoj povijesti, kulture i očaravajućih krajolika. Napominju da su tu i deseci otoka, od kojih su mnogi nenaseljeni. U nastavku pročitajte koja je mjesta CNN izdvojio.

Zadar

CNN piše da je Zadar veći grad koji nas vraća u prošlost, točnije u rimsko doba. Zakoračite li u središte najstarijeg hrvatskog grada, obit ćete uvid u ono što povijest ove zemlje čini tako fascinantnom.

U središtu Trga Opatice Čike nalaze se ostaci starorimskog foruma, čije je kamenje iskorišteno za izgradnju crkve sv. Donata iz devetog stoljeća. Uz crkvu je romanička katedrala sv. Anastazije. Ne propustite ni zvonik iz 11. stoljeća pokraj crkve Svete Marije.

Prošetate li se zadarskom rivom, u 21. stoljeće vratit će vas umjetničke instalacije Nikole Bašića koje su postale glavna atrakcija. Uz zvukove Morskih orguljan uživajte u instalaciji “Pozdrav suncu”.

Od obiteljskih plaža CNN izdvaja Borik i Diklo, a želite li uživati u beach barovima, tu su Kolovare. Također, preporučuju i posjet gradiću Ninu kojeg krasi neobično okruženje – dva zaštitna pojasa pješčane plaže vijugaju oko starog grada, koji se nalazi na vlastitom malenom otoku povezanom s dva mosta.

Ne treba zaboraviti ni na Zadarski arhipelag od 300-tinjak otoka uz zadarsku obalu. Dva najbliža i najlakše dostupna su Ugljan i Pašman, a krase ih maslinici, razvedene šljunčane uvale te niz pješačkih i biciklističkih staza.

Silba, udaljena oko tri sata vožnje trajektom od Zadra, mjesto je na kojem nisu dopušteni automobili, a tijekom ljetnih mjeseci zabranjeni su i bicikli. Njegov manji susjed, Olib, nalazi se na istoj trajektnoj ruti.

Na Dugom otoku pronaći ćete mala ribarska sela, stare jugoslavenske vojne bunkere za podmornice i Veli rat – najviši svjetionik na Jadranu.

Nacionalni park Kornati

Otočna skupina od 89 otoka koje CNN opisuje kao puste i izrazito lijepe, a koji su idealni mjesto za opuštanje i bijega od brzog načina života jer na otocima nema vode ili struje, samo kišnica, plin i solarna energija. Zapravo, nema čak ni stalnog stanovništva, osim neobičnog stada ovaca.

Kad sezona počne, neki od otoka, uključujući Kornate, Priškeru i Levrnaku, ožive. Malo toga možete učiniti ovdje osim plivati, jesti, piti, možda malo planinariti.

Šibenik

Jedan od najvećih hrvatskih gradova većina turista zanemaruje, ali Šibenik je mjesto koje morate posjetiti, piše CNN. Osnovan je u 11. stoljeću ne od strane Hrvata, a ne Rimljana ili grka kao brojni drugi dalmatinski gradovi. Tu se nalazi veličanstvena Katedrala sv. Jakova, koja je na popisu UNESCO-a, gotičko-renesansno čudo.

Mlečani su ovdje vladali od 1412. do 1797. i lako se ugodno izgubiti u labirintu mramornih uličica koje su ostavili u povijesnom središtu. Ne propustite posjetiti tri gradske tvrđave koje su izgradili, a najbrže ćete stići do tvrđave sv. Mihovila koja je na manje od 10 minuta hoda od rive.

Šibenik se često koristi kao polazna točka za posjete Nacionalnog parka Krka, čiji su slapovi barem jednako impresivni kao oni u poznatijem Nacionalnom parku Plitvička jezera.

Primošten

Ljubitelji vina mogu se smjestiti u šarmantnom gradiću Primoštenu, koji je na oko 28 kilometara južno od Šibenika.

Stari grad Primoštena nalazi se na vlastitom otočiću koji je nasipom povezan s novijim gradom. Njegove stepenaste uličice vode do crkve sv. Jurja iz 15. stoljeća i lijepog pogleda na Jadran. Obratite pažnju na mali rt sjeverno od starog grada, gdje ćete vidjeti šljunčane plaže okružene borovom šumom.

Trogir

Mali trogirski zidinama okruženi stari grad također se nalazi na vlastitom malom otoku, stisnutom između kopna, gdje je noviji dio grada, i prostranog otoka Čiova, čija su sjeverna i zapadna obala obrubljena odmaralištima na plaži. Sve troje je povezano mostovima.

Stanete li na središnji trg pokraj romaničke katedrale sv. Lovre i bit će vam jasno zašto je stari grad na UNESCO-vom popisu svjetske baštine. To je divna zbrka srednjovjekovnih palača i popločanih uličica, s trgovima na kojima se restorani i barovi stisnuti u male dvorišne vrtove.

Ne propustite tvrđavu Kamerlengo iz 15. stoljeća koja ljeti postane mjesto za klasične izvedbe i pop koncerte.

Dnevnik.ba

17. svibanj 2024 23:00