StoryEditor
okončanje postupka

Muslimovićev odvjetnik: Glavni problem je nastupio zbog kredita u švicarskim francima

Piše desk  /  01.12.2022., 07:10h

Nakon što je Okružni sud u Prijedoru okončao stеčaj u diskografskoj kući Halix Records ustanovljeno je da su kroz poslove koje je vodio njen vlasnik, pjevač Halid Muslimović, država i vjerovnici ostali zakinuti za 325.814 maraka.

- Glavni problem je nastupio zbog kredita u švicarskim francima, koji je uzet ranije 2007. godine i zbog kretanja švicarskog franka. Tako smo se upoznali Halid i ja, jer sam poznat odvjetnik u BiH po toj problematici. U pregovorima koji su trajali godinu dana uspjeli smo doći do načina da se iz osiguranja, a to je bila nekretnina koja je založena hipotekom, taj hotel o kojem se piše, on je praktično prodan, i prodajne cijene odnosno kroz kreditiranja kod druge banke izmiren taj kredit u cijelosti samo za cijenu koja je tada bila postignuta s Hypo bankom i na taj način je zatvoren taj kredit - rekao je Muslimovićev odvjetnik Bogdan Golubović za Avaz.

Pjevačev advokat ističe kako firma sama od sebe nije ni poslovala, te je već tada bila u lošem poslovanju.

- On je planirao raditi na studiju, što već, to nije išlo, jednostavno posao je stao i ostao je taj problem kredita. Kredit je izmiren u cijelosti, prebačena je obveza koja je ostala na nekome tko je kupio nekretninu i obvezuje se vraćati taj kredit, a Halix kao Halix je miran. A kad je riječ o poreznoj upravi, to je obveza proistekla iz podignutog kredita, pa kad je on zatvoren onda se stvorio kao višak za namirenje poreza, a kako firma nije radila od 2012. ona nije imala od čega platiti porez koji nije nastao iz prometa već iz tog kredita - dodao je odvjetnik Muslimovića za Avaz.

Kad je riječ o gospodinu Balabanu, s njim su, kako ističe Golubović, imali najviše osporavanja ovog predmeta.

- On je osobno doživio sve ovo ne znam iz kojeg razloga, ja sam kao odvjetnik htio biti tu kao profesionalac maksimalno. On je inzistirao na tome da je tu neka zakulisna radnja, međutim ja sam rekao sucu "uradite što mislite", svim stečajnim vjerovnicima je dano pravo bilo ako žele osporiti bilo kakvu radnju. Halix records je individualno privatno vlasništvo Halida Muslimovića od 1987. godine i on je to založio za taj kredit koji je podigao Halix i žrtvovao za izmirenje tog kredita. I nama je stiglo rješenje gdje se zatvorio stečajni postupak jer nema sredstava. Svim vjerovnicima je to bilo stavljeno na raspravljanje, a oni nisu iskazali interes da pokreću postupak za pobijanje radnji Halixa. Nitko nije rekao da će da pokrene postupak, svi su vidjeli objektivno stanje, nitko se nije ponudio, a to su bile velike firme, a sudac je rekao nema što, završen je postupak - zaključio je Golubović.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 11:04