StoryEditor
34 trilijuna dolara

Matematički nemoguće otplatiti američki dug

Piše desk  /  10.01.2024., 20:36h

Srednjoročno, servisiranje američkog duga koštat će jedan trilijun dolara godišnje - navodi se u izvješću pod naslovom "Ključni događaji – 2024. Geoekonomija. Prognoze. Glavni rizici".

Američki državni dug i proračunski deficit predstavljaju najveću prijetnju globalnoj ekonomiji ove godine, priopćila je ruska vladina agencija "Roskongres".

- Dug Washingtona od 34 trilijuna dolara je matematički nemoguće otplatiti - tvrdi "Roskongres" u najnovijem izvještaju, bazirajući svoju procjenu na trenutnom odnosu između veličine duga, stope po kojoj raste i proračunskih prihoda, prenosi Srna.

U izvješću se navodi da je prekomjerni dug akumuliran po niskim stopama, ali ga je potrebno refinancirati po visokim stopama koje ograničavaju ekonomsku aktivnost i smanjuju priliv gotovine.

- Srednjoročno, servisiranje američkog duga koštat će jedan trilijun dolara godišnje - navodi se u izvješću pod naslovom "Ključni događaji – 2024. Geoekonomija. Prognoze. Glavni rizici".

U izvještaju se napominje da Washington ne može da riješi problem ponovnim pokretanjem tiskare ove godine, jer bi to dovelo do veće inflacije.

- U SAD su 2022. godine potrošačke cijene skočile na najviši nivo u posljednjih nekoliko desetljeća, što je navelo Federalne rezerve da se upuste u seriju povećanja stopa kako bi ukrotile inflaciju - navodi se u izvješću.

"Roskongres" napominje da je savezni dug SAD premašio 34 trilijuna dolara prvi put u povijesti krajem prosinca. Sada iznosi oko 102.000 dolara za svakog muškarca, ženu i dijete u zemlji.

Ukupan javni dug SAD je otprilike jednak ekonomijama Kine, Njemačke, Јapana, Indije i Velike Britanije zajedno, kao što je istakla "Fondacija Peter G. Peterson", nestranačka grupa za fiskalnu politiku u New Yorku.

Dnevnik.ba

01. svibanj 2024 01:57