StoryEditor
"šmeker tim"

Uhićeno deset muškaraca, prevarili su više od tisuću ljudi. Nevjerojatno je na kakvu priču su žrtve nasjedale...

Piše desk  /  09.10.2022., 11:45h

Klađenje je visokorizična, rubna djelatnost koja nudi različite opasnosti, ne samo na sportskim poljima. Pokazuje to i ovaj slučaj.

Skupina prevaranata iz Valjeva i Loznice, njih 10, osumnjičena je da je putem društvenih mreža varala građane obećavajući da će im za novčani iznos od najmanje 100 eura poslati utakmice na koje se treba kladiti na siguran dobitak ili će uplatiti listić i tada će dobitak biti poslan. Koristili su se profilima na Instagramu, a mladić koji je nasjeo na njihovu prijevaru objavio je i poruke koje su mu slale te detaljno objasnio kako prijevara izgleda.

Grupa osumnjičenih prevaranata otvorila je profile pod nazivom "Super savjeti 1×2", "Shmeker_team1", "Dušan_shmeker team1", "Dušan_shmeker team2", "Dušan_shmeker team", preko kojih su pronalazili oštećene. Do sada je utvrđeno da se radi o više od tisuću prevarenih. Doveli su ih u zabludu da mogu "zaraditi" velik novac klađenjem na nogometne utakmice, tražeći od njih da uplate najmanje 100 eura da im daju utakmice za klađenje ili će za njih odigrati dobitni listić.

Nakon toga su slikali krivotvorene kladioničarske cedulje na kojima se vidi da je dobitak 8.000 eura i tražili da im se isplati 620 eura provizije, a da im nakon toga pošalju kodne brojeve za podizanje novca, rekao je izvor, piše Crna hronika.

Mladić je na svom TikToku objavio dva videa na kojima se vide poruke koje je razmjenjivao sa "šmekerskom ekipom". Na pitanje kako ide isplata i mogu li mu objasniti što i kako funkcionira, dobio je odgovor.

"Pozdrav, sljedeći tiket koji imam igra se 26. rujna. Kvota je oko 90, radi se o dva prijelaza. Kvota 15 i kvota šest. To su info podudaranja i sigurnost je ogromna. 100 eura isplaćuje se prije primitka listića i još 150 iz vašeg dobitka. Kao garanciju da ćete zaraditi nudim vam sve svoje podatke i fotografiju osobne iskaznice, a rezultate mojih dosadašnjih listića možete vidjeti na mom profilu... Na takve listiće kladionica dopušta uplatu maksimalno 100 eura, pa uzmite u obzir da je to maksimalni ulog na tiket!" rekao je prevarant.

Zatim ga prevarant upućuje da uplatu može izvršiti putem Postneta, uz određene podatke, što ovaj mladić i čini, a kao dokaz šalje mu potvrdu da je uplaćeno nešto više od 11.000 dinara. Sedam sati kasnije prevarant mu odgovara, objašnjavajući da uplata nije moguća jer su kladionice povukle ovu utakmicu, što nije neobično u situacijama kada primijete da je izvršeno nekoliko sumnjivih uplata većeg iznosa novca za određeni iznos.

No, prevarant mu kaže da će ipak moći platiti s tečajem 100, te da će njegov dobitak iznositi 8000 eura. Tada mu on doista šalje fotografiju s nekakvim listićem, očito krivotvorinom, a ubrzo mu stiže vijest da je listić važeći.

"Uspjeli smo, listić je prošao kao što vidite. Novac će biti poslan sutra ujutro. Pošalji mi svoje ime, prezime, grad i državu. Šaljemo preko Western Uniona, u dvije ili tri uplate, za manji iznos, jer na jednoj uplatnici neće biti moguće uplatiti 8000 eura. Poslat ćemo vam u eurima, a vi platite u kojoj god valuti želite", rekao je prevarant.

Potom mu novac navodno šalje preko WU-a, na dva računa, po 4000 eura, no prevareni mladić mora uplatiti 310 eura akontacije i tek tada će mu prevarant dati cijeli kod za podizanje novca.

"Prekrio sam kodove za isplatu na slici, kad platite tu proviziju, otkrit ću vam kodove i odmah možete uzeti novac pa se dogovorimo za sljedeće", napisao je. Prevareni mladić mu plaća i od tada mu prevaranti ne odgovaraju na poruke i pozive.

I tu nije kraj ovoj lukavoj prijevari. Odjednom, žrtva dobiva još jednu poruku.

"Pozdrav, ja sam Nemanja Obrenović, direktor Šmeker tima. Imali smo poteškoća s WU-om, pa nam je vraćen iznos od 8.000 eura, a time i provizija koju ste platili. Nazovi me kad budeš mogao. Ako imate devizni račun u banci, najbolje bi bilo da vam tako isplaćujemo. Oprostite što ste čekali", rekao je "redatelj". Šalje mu broj deviznog računa, a "direktor" odgovara da mu je cijeli iznos uplaćen. Kako oštećeni nije dobio nikakvu poruku, ponovo je kontaktirao ovu osobu, gdje mu je ona ponovo rekla da mora uplatiti nešto više od 300 eura kako bi dobio novac.

Mladić koji je prijavio ovu prijevaru otišao je u banku pitati o čemu se radi. Tamo mu objašnjavaju da se provizija plaća tek pri podizanju novca, pa se ponovno javlja prevarantima i traži da mu vrate 400 eura. Rekli su mu da ne mogu vratiti novac i tražili da im ponovno pošalje 300. Tada je mladić shvatio o čemu se radi.

U petak je uhićeno 10 muškaraca koji čine "Šmeker tim" zbog lažnih prijava kladionicama. Devetorica su iz Valjeva - Aleksa M. (27), Uroš V. (24), Dušan J. (65), Dejan M. (32), Milan M. (51), Nemanja M. (30), Nikola N. (29), Sreten K. (32), Marko M. (30), dok je Dušan V. (48) jedini Lozničanin.

Oglašavale su ih i brojne poznate osobe te tako izravno sudjelovale u njihovoj višemilijunskoj prijevari. Inače, ova skupina prevaranata krivotvorila je listiće jedne kladionice i njima mamila ljude dajući im lažne kvote za klađenje na nogometne utakmice, a zauzvrat su tražili novac, kao i 15 posto od primljenog listića, piše Crna hronika.

Rekli bismo da je ovakav tip klađenja jedini možda gori od samog klađenja. Doduše, možda i nije. Na njemu se ne može dobiti, ali na koncu se ipak manje izgubi nego na "pravom" klađenju.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 18:22