StoryEditor
eurobarometar

Znate li koliko Hrvata vjeruje u teorije zavjere o virusu i da lijek za rak postoji? Podaci su pomalo šokantni...

Piše desk  /  28.10.2021., 07:16h
U istraživanju se postavilo i pitanje vjerujete li postoji li već lijek za rak, ali se skriva? Ni u to ne vjerujem. Ne vidim svrhu u tome zašto bi netko skrivao, kaže sugovornica. Mislim da postoji, ali se ne da van zbog profita, kaže drugi.

Svaki drugi Hrvat, prema istraživanju Europske komisije, vjeruje u teoriju zavjere o virusima stvorenim u laboratorijima zbog kontrole, piše dnevnik.hr.

Na temelju čega? Pa na osnovi svega. Biološki rat, a prije svega profit, kaže građanin. Zbunjena sam o tom pitanju virusa, ali čak mi je i to padalo na pamet, rekla je građanka.

Onih koji su sigurni da je ovo laž u Hrvatskoj je 28 posto, dok 22 posto nije sigurno. Najviše u Europskoj uniji u to vjeruju Bugari i Ciprani, dok će se primjerice u Nizozemskoj i Danskoj puno teže pronaći nekoga tko bi se složio.Sumnjam da postoji. Ja mislim da bi ipak neki odradili svoje pa bi ga bacili na tržište radi zarade, rekla je građanka. Da je ovo istina, smatra 38 posto Hrvata i tu je Lijepa naša bliže sredini ljestvice. Najviše u to vjeruju Ciprani i Grci, a najmanje Danci i Šveđani.

To je jedan miks u sukusu jezgre kojega je nepovjerenje prije svega u političke institucije, začinjeno ja bih rekla s jedne strane, nemuštom, lošom i arogantnom komunikacijom političkih institucija i histeričnom, senzacionalističkom komunikacijom dijela medija. Kad vi ne vjerujete institucijama, onda naravno vjerujete alternativnim izvorima. Vjerujete onome što dolazi, prije svega u današnjem okruženju, s interneta, objašnjava Marijana Grbeša Zenzerović s Fakulteta političkih znanosti.

47 posto Hrvata misli da antibiotici osim bakterija ubijaju i viruse. Hrvate i najmanje zanimanju nova znanstvena otkrića, ali na znanstvenike većinom gledaju pozitivno. Također, njih više od tri četvrtine smatra da će cjepiva i borba protiv zaraznih bolesti poboljšati život u idućim desetljećima, izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Vibor Vlainić.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 19:02