StoryEditor
mnogo nejasnoća

Majka Melihe Lisak koja je preminula u KCUS-u: "Moju trudnu kćerku je ubio ‘malina respirator‘!"

Piše desk  /  02.02.2024., 20:00h

Meliha Lisak, trudnica iz Visokog, preminula je u aprilu 2021. godine u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), dok je na čelu ove najveće zdravstvene institucije u državi bila Sebija Izetbegović.

Meliha je bila zaražena koronavirusom i bila je u sedmom mjesecu trudnoće. Njena majka Zikreta Mujdžić, koja živi u Njemačkoj, nikada se nije pomirila s činjenicom da joj iz KCUS-a nisu, kako kaže, davali točne i istinite informacije o stanju u kojem se nalazi njena kćerka.

Mnogo nejasnoća

- Kad god smo zvali da pitamo za Melihino stanje, govorili su nam da je dobro i da joj ništa ne treba. U jednom trenutku su nam samo kazali da će je „malo priključiti na respirator“. Priključili su je na taj „malina respirator“. Više se nismo čuli s njom - kazala je Zikreta Mujdžić za „Dnevni avaz“.

Kaže da je presuda Fadilu Novaliću, bivšem premijeru FBiH, Fikretu Hodžiću, vlasniku „Srebrene maline“, te Fahrudinu Solaku, bivšem direktoru Federalne uprave civilne zaštite, mala.

- Njih je trebalo osuditi na doživotnu robiju. Ali nisu samo oni krivi, kriv je i onaj tko je naredio da se pacijenti stavljaju na te respiratore! Zašto su ljudi priključivani na neke uređaje koji nisu bili za to? Zašto se krije dokumentacija? Zašto nam nisu dopustili da uradimo obdukciju tijela moje Melihe? Mi smo to tražili. Nego su je stavili u sanduk i rekli da se ni slučajno ne smije otvarati jer je bila zaražena koronavirusom. Mnogo je tu nejasnoća, a svima su isto govorili iz KCUS-a, da je pacijent dobro, a onda vas odjednom obavijeste da je preminuo - potreseno priča Zikreta Mujdžić.

Naglašava da joj je izuzetno teško.

- Kad se sjetim kako su mi govorili na telefon da je s njom sve uredu, da je dobro... Kad god sam ih zvala i pitala za Melihu, govorili su mi da je dobro i da nema potrebe da ja dolazim. Ona se žalila na bolove u leđima, bila je pozitivna na koronavirus, a smjestili su je nagu, bez odjeće, pored muškarca koji je imao proširenje vena - govori kroz suze Zikreta.

Oni su slagali

S obzirom na to da je Melihi oduzet telefon, obitelj je s njom komunicirala putem telefona muškarca s kojim je Meliha bila smještena u sobu, a Zikreta dodaje da je brine i činjenica da nema istrage u vezi s informacijama koje su mediji objavili, odnosno da se dokumentacija preminulih pacijenata od koronavirusa koji su bili hospitalizirani u KCUS-u falsificirala.

- Dok smo mi zvali svaki dan, po ne znam koliko puta, a imam te snimke, govorili su da ona nikad nije imala povišenu temperaturu. Eh, sad, lako im je otkucati papir i lagati nešto na papiru. Oni su slagali, sve je to moguće. Ranije su sve slagali i lažu, mogu da pišu što hoće. Nikad nam nisu dali ni njene nalaze, samo su napisali na papir da je to uzrokovala visoka temperatura. Međutim, kad god smo zvali i pitali ima li temperaturu, bilo nam je rečeno da nema, stabilno je stanje, dobro je, ustaje, komunikativna... Vidi se taj lopovluk koji vode - rekla je Mujdžić.

Što su kazali iz KCUS-a o smrti Melihe Lisak

O slučaju Melihe Lisak Klinički centar Univerziteta u Sarajevu oglasio se priopćenjem. Oni su tada u svom priopćenju istaknuli kako je pacijentica u izuzetno teškom općem stanju hospitalizirana u Posebni respiratorni centar (PRC) u KCUS-u 12. travnja 2021. godine u 12.30 sati.

- U tijeku boravka u Posebnom respiratornom centru provodilo se kompleksno, intenzivno, reanimacijsko liječenje, uz multidisciplinarni tim, uključujući i ginekologa. Tijekom hospitalizacije u PRC urađen je i RTG pluća, koji je evidentno prikazao opsežno zahvaćena oba plućna krila upalom. Dana 19. travnja 2021. godine u poslijepodnevnim satima dolazi do naglog, dramatičnog pogoršanja općeg stanja u smislu hemodinamske nestabilnosti i respiratorne insuficijencije - istaknuto je, između ostalog, u priopćenju KCUS-a. 

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 06:29