StoryEditor
rat u ukrajini

Zelenski o Europi: "Već 31 dan razmišljaju kako poslati 10 ili 20 tenkova ili aviona", Strahuje se da bi Černihiv mogao biti novi Mariupolj

Piše desk  /  27.03.2022., 08:20h
Černihiv, grad na sjeveru Ukrajine, opkolile su ruske snage. Gradonačelnik je jutros rekao da je u gradu 44 teško ranjenih ljudi, od čega je troje djece, koji ne mogu biti evakuirani.

Sky News javlja kako raste strah da bi Černihiv, koji se odupire ruskim napadima od ranih dana invazije, mogao postati novi Mariupolj. 

Černihiv nije daleko od granice s Bjelorusijom. Nalazi se na putu koja povezuje Bjelorusiju s ukrajinskim glavnim gradom Kijevom. Potpuno je opkoljen, a stanovnici koji ne mogu pobjeći moraju se, osim s ruskim granatiranjem, nositi i s nestankom struje i pitke vode.

Novo obraćanje Zelenskog: "Europa nam mora pomoći"

Ukrajinski predsjednik objavio je novi video u kojem se obratio domaćoj, ali i svjetskoj javnosti.

"Odgovor ruskim snagama bit će samo jedan - mržnja i prijezir. Naše oružane snage će nesumnjivo odgovorit. To je razlog zašto ukrajinski seljaci zarobljavaju srušene ruske pilote u našoj zemlji", rekao je.

"Zato naše 'traktorske snage', ukrajinski farmeri, uzimaju rusku opremu po poljima i predaju je ukrajinskoj vojsci. A naročito posljednje modele, one koje Rusija pokušava držati tajnima", dodao je.

"A sad ih okupatori ostavljaju na našoj zemlji i bježe... Zapravo, čine pravu stvar. Jer za njih je bolje da pobjegnu nego da umru. Nema i neće biti drugih alternativa", rekao je Zelenskij

Poslao je i poruku Europi, kazavši da mora "pojačati pomoć Ukrajini". 

"Čekamo već 31 dan", rekao je Zelenskij pa nahvalio branitelje Mariupolja, kazavši: "Želim barem mali dio njihove hrabrostima onima koji već 31 dan razmišljaju kako poslati 10 ili 20 tenkova ili aviona".

Dnevnik.ba

08. svibanj 2024 10:24