StoryEditor

Putinovu inauguraciju ignoriraju SAD i 20 zemalja EU: Francuski diplomat će prisustvovati unatoč molbi Kijeva

Piše Desk  /  07.05.2024., 10:16h

Sjedinjene Američke Države i većina država Europske unije bojkotirat će u utorak svečanost inauguracije ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je nedavno dobio novi šestogodišnji mandat, međutim očekuje se da će Francuska i još neke članice EU ipak poslati svoje izaslanike, unatoč molbi Kijeva da to ne učine.

Putinova inauguracija održat će se danas u 12 sati po moskovskom vremenu, što je 13 sati po europskom vremenu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je na sastanku s članovima vlade izjavio da su "zapadni protivnici Rusije pokušali zemlju uništiti iznutra, ali da nisu uspjeli" te da se rezultat sankcija pokazao suprotnim od očekivanog.

Putin: Započeli su ekonomsku agresiju na Rusiju 

“Vi i ja vrlo dobro znamo što se dogodilo s ekonomske točke gledišta. Započeli su ekonomsku agresiju na Rusiju. Beskonačan broj sankcija s kojima smo se suočili bio je usmjeren na jednu stvar, a vi i ja dobro znam koji je bio cilj – uništiti Rusiju iznutra.

I to ne samo politički, nego prije svega ekonomski – sankcije su trebale uzrokovati masovnu nezaposlenost u zemlji, dovesti do zatvaranja poduzeća i industrija, ali naši protivnici nisu uspjeli”, rekao je Putin, prenosi ruska državna prorežimska agencija TASS.

image

Vladimir Putin

X -

Putin je kazao da se rezultat antiruskih sankcija pokazao “upravo suprotnim od očekivanog”.

“Prošle godine je rusko gospodarstvo raslo višom stopom od globalne. Po gospodarskom rastu Rusija je ispred vodećih zemalja EU. Uspješno smo prevladali najsloženije povijesne izazove. Temeljno je važno što smo nastavili rješavati aktualne probleme, ali i dosljedno radimo na razvojnoj agendi u okviru ključnih nacionalnih ciljeva”, rekao je Putin, prenosi TASS.

SAD neće slati izaslanika, ali Francuska hoće 

Sjedinjene Američke Države i većina država Europske unije bojkotirat će u utorak svečanost inauguracije ruskog predsjednika Vladimira Putina koji je nedavno dobio novi šestogodišnji mandat, međutim očekuje se da će Francuska i još neke članice EU ipak poslati svoje izaslanike, unatoč molbi Kijeva da to ne učine.

Odgovori diplomatskih predstavnika zapadnih sila pokazali su njihova različita stajališta o inauguraciji ruskog predsjednika, koji je prije malo više od dvije godine pokrenuo invaziju na Ukrajinu. 

image

Vladimir Putin

X -

"Ne, nećemo imati svoje izaslanike na inauguraciji", rekao je glasnogovornik američkog ministarstva vanjskih poslova Matthew Miller. "Izbore u Rusiji nipošto ne smatramo slobodnima i poštenima, no Vladimir Putin ostaje ruski predsjednik i u narednom razdoblju", kazao je.   

Kanada: Preskačemo ceremoniju 

Kanada poručuje da će također preskočiti ceremoniju, koja je na rasporedu samo dan nakon što je Rusija objavila da će održati taktičke vježbe koje uključuju nuklearno oružje, ne bi li tako ‘‘ohladila usijane glave na zapadu‘‘.

Vladimir Putin odnio je uvjerljivu pobjedu na predsjedničkim izborima u ožujku, održanih samo par tjedana nakon smrti opozicijskog lidera Alekseja Navaljnog. Vlade zapadnih zemalja osudile se njegov reizbor, ocijenivši ga nepoštenim i nedemokratskim, a isti stav ima i Ukrajina. 

Ukrajina: On nije priznat kao legitiman i demokratski izabran predsjednik Rusije 

"Ukrajina ne vidi zakonsku osnovu po kojoj Putin može biti priznat kao legitiman i demokratski izabran predsjednik Ruske Federacije", priopćilo je ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova. 

Današnja inauguracija, ističe ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova, služi isključivo stvaranju privida legalnosti, iza kojeg se krije čovjek koji namjerava doživotno ostati na vlasti, čovjek koji je Rusku Federaciju pretvorio u agresorsku državu, a vladajući režim u diktaturu.

image

Emmanuel Macron

FENA -

Rusija je na inauguraciju pozvala čelne osobe svih stranih diplomatskih misija u Moskvi, izvijestila je novinska agencija Interfax, pozivajući se na visokopozicioniranog dužnosnika Kremlja. 

Ni veleposlanik Europske unije u Rusiji neće nazočiti ceremoniji, što je u skladu sa stajalištem većine država članica EU.

Putinovu inauguraciju bojkotirat će tako dvadeset zemalja Europske unije, međutim očekuje se da će ostalih sedam poslati svoje predstavnike. Osim Francuske, izaslanike na inauguraciju trebale bi poslati Slovačka i Mađarska, navode dva izvora iz redova europske diplomacije.

image

Zelenski i Scholz

TWITTER -

Njemačka neće slati veleposlanika, a inauguraciju bojkotira 20 zemalja EU 

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo je da neće sudjelovati. S druge strane, pariški diplomatski izvor rekao je da će Francusku u Moskvi predstavljati njezin veleposlanik, što ukazuje na podjele oko toga kako postupati s Rusijom.

"Nismo u ratu s Rusijom i ruskim narodom te nemamo zahtjeve za promjenom režima u Moskvi", izjavio je u ponedjeljak francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Izvor iz Pariza navodi da je Francuska prethodno osudila održavanje izbora pod okolnostima represije i uskraćivanja biračima mogućnost stvarnog izbora, kao i provedbu izbora na okupiranim ukrajinskim teritorijima, što Francuska smatra kršenjem međunarodnog prava.

image

Olaf Scholz

FENA -

Baltičke zemlje: Kategorično ne Putinu 

Odnosi između Francuske i Rusije pogoršali su se u posljednjim mjesecima, s obzirom na to da je Pariz pojačao svoju potporu Ukrajini. Macron proteklog tjedna nije isključio mogućnost slanja trupa u Ukrajinu ako bi to zatražio Kijev, rekavši da bi bilo legitimno razmotriti takav zahtjev u slučaju da Rusija probije ukrajinske linije bojišnice.

Baltičke države, koje više nemaju svoje izaslanike u ruskoj prijestolnici, kategorički su odbile sudjelovanje na inauguraciji.

"Smatramo da se izolacija Rusije i njezinog kriminalnog lidera moraju nastaviti", rekao je litavski ministar vanjskih poslova Gabrielius Landsbergis. "Sudjelovanje na Putinovoj inauguraciji nije prihvatljivo za Litvu. Podrška ukrajinskom narodu koji se bori protiv ruske agresije, ostaje naš prioritet", poručio je.

Dnevnik.ba

22. svibanj 2024 16:41