StoryEditor
ukrajina

Zarobljeni ruski vojnici: "Sve što su nam rekli je bila laž. 90% nas bi pristalo otići kući"

Piše desk  /  04.03.2022., 14:38h
Rusija je prvotno smatrala da će njihova vojna operacija biti brza i uspješna, a vojnicima su se dijelile zalihe hrane i goriva koji su dovoljni samo za dva ili tri dana.

Petero zarobljenih ruskih vojnika sjedi i ima poveze na očima. Ukrajinske snage se obraćaju jednom časniku i pitaju ga kakvu poruku želi poslati Rusima.

"Iskreno govoreći, prevarili su nas", kazao je časnik, misleći na svoje nadređene.

"Sve što su nam rekli je bila laž. Poručio bih svojim suborcima da napuste ukrajinski teritorij. Imamo obitelji i djecu. Mislim da bi 90% nas pristalo otići kući", dodao je. 

Guardian piše kako vojnici izgledaju uplašeno i da je očito da govore pod nekom vrstom prisile. No dodaje kako postoji više sličnih intervjua s ruskim zarobljenicima koji govore istu stvar. Kada su jednog od vojnika pitali što bi poručio svojim zapovjednicima, samo je rekao da su "oni pederi".

Sada je već deveti dan ruske invazije na Ukrajinu. Sve je više očito da je velik broj Putinovih vojnika demoraliziran i da nevoljko sudjeluje u borbama. Neki su se sami predali, dok su drugi napustili svoja vozila i pješice krenuli natrag prema ruskoj granici, sa sobom noseći oružje i torbe.

To ne znači da se bliži kraj rata jer se Rusija sve više okreće taktici raketiranja civila. No nizak moral među ruskim postrojbama mogao bi biti jedan od razloga zašto "blitzkrieg", odnosno munjevito osvajanje Ukrajine, nije napredovao brzinom kojom je Putin želio.

Rusija je prvotno smatrala da će njihova vojna operacija biti brza i uspješna, a vojnicima su se dijelile zalihe hrane i goriva koji su dovoljni samo za dva ili tri dana.

Ruske vlasti su također imale krivu predodžbu o stavu samih Ukrajinaca. Nekoliko ratnih zarobljenika je kazalo kako su bili uvjereni da će ih Ukrajinci dočekati kao osloboditelje, da će ih dočekati s pljeskom i cvijećem, a ne mecima i bombama.

"Neki od njih su mislili da su na vojnim vježbama. Nisu očekivali otpor. Mnogi su rođeni 2002. ili 2003. godine. Riječ je o mladićima od 19 i 20 godina", kazao je Artem Mazulin, 31-godišnji nastavnik engleskog iz Harkiva.

"Od 2014., ruska vlada propagandom ispire mozak stanovništvu. Pokušava uvjeriti Ruse da Ukrajina nije prava zemlja i da su je okupirala fašistička čudovišta", dodao je.

Mazulin je rekao da su njegov ujak i tetka, Viktor i Valentina, razgovarali s ruskim vojnicima kada su prošli pored njihove kuće na sjeveroistoku Ukrajine, blizu granice. Vojnici su objasnili da traže pristaše ukrajinskog nacističkog vođe iz Drugog svjetskog rata, Stepana Bandere.

"Moj ujak im je rekao: 'Gdje, jebote, vidite njihove pristaše?', a tetka im je kazala da se maknu s njenih gredica. Zatim su pozvali mog ujaka Batju i razgovarali s njim o uzgajanju golubova, njegovom hobiju. Nakon toga su se odvezli na tenku", ispričao je Mazulin.

Aleks Kovzun, nekadašnji savjetnik bivše ukrajinske premijerke Julije Timošenko, rekao je da se ruski vojnici mogu podijeliti u dvije kategorije – mladići koji se boje i nekoliko profesionalnih vojnika koji su se borili u Siriji i Donbasu. Dodao je da je ruska vojska smatrala da će invazija biti "lagana" i nalikovati okupaciji Krima 2014.

Umjesto toga, ukrajinski civili krenuli su pješke pred ruske tenkove, pokušali ih zaustaviti golim rukama i pjevali nacionalnu himnu pred uznemirenim ruskim vojnicima.

"Počeli su ih psovati. Vidio sam lica ruskih vojnika. Bilo im je neugodno jer to nisu očekivali. Njima su rekli da su Ukrajince zarobili mitski nacisti", kazao je Kovzun.

Vojni analitičar Nick Reynolds iz organizacije Royal United Services Institute (Rusi) smatra da je ukrajinska procjena poginulih ruskih vojnika vjerojatno pouzdanija od ruske. Ukrajina, naime, tvrdi da je ubila nekoliko tisuća ruskih vojnika, no možda se radi o preuveličanoj brojci. Rusi pak navode da je stradalo oko 500 njihovih vojnika, a da ih je 1500 ranjeno.

Nema sumnje da Ukrajina koristi očajnu situaciju zarobljenih vojnika u propagandne svrhe. Na nekoliko videosnimki možemo vidjeti kako mladići zovu svoje majke u Rusiji koje ni ne znaju da su oni otišli na bojišnicu u Ukrajini. Njihove majke se pri takvim razgovorima slome.  

Ipak, nazire se iskren osjećaj da mnogi ruski vojnici žale što su ikada došli u Ukrajinu.

"Što mislite, jeste li vi pripadnici jake ruske vojske ili topovsko meso? Je li vrijedilo?" upitan je jedan od zarobljenika.

"Mi smo topovsko meso. Ne, nije vrijedilo", odgovara zarobljenik.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 13:50